15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vulcani încă activi pe planeta Venus?
Vulcani încă activi pe planeta Venus?

Se ştie de multă vreme că vulcanismul a jucat un rol important în istoria planetei Venus. Dar, oare, stratul gros de nori care ascunde în permanenţă suprafaţa acestei planete ar disimula încă vulcani activi? Această chestiune, care îi preocupă pe oamenii de ştiinţă de mulţi ani, ar putea fi soluţionată definitiv în curând. Şi acest lucru s-ar putea întâmpla graţie serviciilor bune şi loiale ale unei sonde europene, Venus Express, a cărei misiune s-a încheiat în decembrie 2014. Ei bine, se pare că planeta Venus, cea mai apropiată vecină a Terrei, considerată adesea chiar geamăna ei, ar fi încă sediul unui vulcanism activ. Cel puţin aşa susţine un articol apărut recent în revista ştiinţifică „Geophysical Research Letters”, care aduce noi argumente în acest sens.

Pentru a înţelege mai bine cum stau lucrurile, trebuie să ne întoarcem cu câţiva ani în urmă. Mai întâi, în 2010. În primăvara acestui an, tot graţie lui Venus Express, cercetătorii anunţau că au reperat ceea ce ei credeau că este un strat de lavă mai recent decât altele. Scurgerea de lavă este mai proaspătă, deşi nu pare foarte recentă. Chestiunea a rămas în suspans. Doi ani mai târziu, la sfârşitul lui 2012, o altă echipă anunţa că ar fi detectat, în datele oferite de sondă, o creştere bruscă a concentraţiei de dioxid de sulf (SO2) din atmosfera planetei Venus. O creştere subită urmată imediat de o scădere treptată. Echivalentul a ceea ce se produce pe Terra cu ocazia unei erupţii vulcanice. Indicele este mare, dar… ciudatul fenomen de super-rotaţie care animă atmosfera acestei planete ar putea reprezenta cauza eventuală a producerii acestui fenomen.

Studiul publicat în urmă cu câteva zile sună totuşi ca o confirmare. Efectiv, o echipă internaţională estimează acum că ar fi reperat câteva puncte fierbinţi de pe suprafaţa lui Venus. Zone de până la 200 de kilometri pătraţi în care temperatura la sol creşte brusc, ajungând să depăşească 800 de grade Celsius (în timp ce media temperaturii venusiene este în jur de 480 de grade Celsius), înainte de a începe să se răcească. Tot acest proces are loc în doar câteva zile. Aşadar, pentru oamenii de ştiinţă, nu poate fi vorba decât despre erupţii de lavă emise de nişte vulcani activi. O idee care întăreşte localizarea acestor puncte fierbinţi situate chiar într-o zonă botezată Ganiki Chasma, unde au fost reperate nişte terenuri mai tinere din punct de vedere geologic. Astfel, Venus şi-ar putea face intrarea în foarte selectul club al corpurilor atrale din sistemul nostru solar care manifestă un vulcanism activ! 


Articole înrudite