15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Trei mituri false din istoria omenirii
Trei mituri false din istoria omenirii

1. În barajul Hoover se află cadavrele muncitorilor care l-au construit

 

Legenda spune că în fundaţia barajului Hoover se află cadavrele muncitorilor care au murit în timpul lucrărilor de construcţii. Barajul este realizat din beton armat şi închide defileul Black Canyon al fluviului Colorado River, la graniţa dintre statele Arizona şi Nevada ale Statelor Unite ale Americii.

Construcţia barajului Boulder, numit ulterior în mod controversat barajul Hoover după cel de-al 31-lea preşedinte american Herbert Hoover, a început în anul 1931 şi a durat 5 ani, până în anul 1936, în timpul perioadei cunoscută ca Marea depresiune economică. Construcţia barajalui a fost rezultatul unui masiv efort federal şi local şi a costat viaţa a peste o sută de oameni.

O sculptură din apropierea barajului a fost montată în amintirea muncitorilor care au murit, întărind miturile cu privire la faptul că ar fi fost îngropaţi în ciment. În realitate, în baraj nu există rămăşiţe umane.

Acest lucru s-a întâmplat însă la un baraj din statul Montana, unde şase muncitori au fost îngropaţi de vii în urma unei alunecări de teren.

 

2. Martin Luther şi-a bătut în cuie teza pe uşa unei biserici

 

În 1517, un preot şi profesor universitar pe nume Martin Luther s-a supărat pe Papalitate pentru felul în cre conducea Biserica Catolică. Picătura care a umplut paharul a fost momentul în care Vaticanul a început să vândă graţieri divine ce le asigurau păcătoşilor accesul în Rai. Luther a scris un manifest care s-a numit ”Cele 95 de teze”. Pentru că nu a reuşit să convingă oficialii bisericii să-l citească, el ar fi decit să îl bată în cuie, de uşa unei biserici, eveniment ce avea să marcheze începutul reformei protestante.

Cel mai probabil este că acest incident nu a avut loc niciodată. În schimb, Luther i-a trimis foarte multe scrisori Papei. Într-un final, Papa Leo al X-lea a fost nevoit să îl primească în audienţă. Povestea s-a terminat cu excomunicarea lui Luther şi apariţia unei noi teologii religioase.

 

3. Oamenii lui Napoleon au împuşcat nasul Sfinxului

 

Napoleon Bonaparte a invadat Egiptul în 1798. Legenda spune că soldaţii săi ar fi folosit Sfinxul pentru antrenamente şi că nasul acestuia ar fi fost spart cu un tun.

În realitate, relatări mai vechi sugerează că nasul Sfinxului a fost ”cosmetizat” cu mai mult timp în urmă. Călători de la 1500 relatau că trăsătura proeminentă a statuii îngropate în nisip la acea dată lipsea.

O altă ledendă spune că în 1378, un musulman devotat pe nume Muhammad Sa'im al-Dahr s-a supărat pe localnicii care venerau Sfinxul şi îi aduceau sacrificii păgâne. El ar fi fost cel care i-ar fi spart nasul pentru a descuraja aceste practici şi ar fi sfârşit prin a fi sacrificat la rândul său. 


Articole înrudite