26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
10. Wong Kwong Yu
Catalogat drept cel mai bogat om din China în 2006, Wong Kwong Yu se află în prezent în spatele gratiilor, după ce a fost condamnat, în urmă cu câteva săptămâni, la 14 ani de închisoare, pentru dare de mită.

9. Thaksin Shinawatra
Un alt miliardar asiatic care are probleme serioase cu legea este fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra, acuzat de curând de terorism. Autorităţile de la Bangkok consideră că Shinawatra se află în spatele revoltelor protestatarilor anti-guvernamentali, cunoscuţi sub numele de "cămăşile roşii", care au durat mai bine de două luni şi au dus la moartea a 88 de persoane. Fostul premier a negat însă acuuzaţiile care i se aduc.

8. Allen Stanford
Miliardarul american Allen Stanford este pe cale să primească o condamnare mai lungă decât toate pedepsele celorlalţi miliardari de pe lista Forbes luate la un loc. Astfel, el riscă să fie condamnat la 250 de ani de închisoare, pentru că a pus pe picioare un joc piramidal care a produs prejudicii de 8 miliarde de dolari. Sentinţa în cazul lui Stanford va fi anunţată în 2005.

7. Calisto Tanzi
Miliardarul italian Calisto Tanzi a fost condamnat, în 2008, la 10 ani de închisoare, fiind acuzat că a făcut bani din falimentarea cu bună ştiinţă a companiei Parmalat, pe care o deţinea. Tanzi reuşise să-şi pună la punct una dintre cele mai valoroase colecţii de artă din lume, care număra picturi de van Gogh, Picasso şi Modiliagni, care i-a fost însă confiscată după anunţarea verdictului.

6. Chey Tae-Won
Unii miliardari au revenit la poziţiile de conducere după ce şi-au ispăşit pedepsele. Este şi cazul sud-coreeanului Chey Tae-Won, directorul companiei SK Group, care şi-a reluat responsabilităţile după ce a petrecut şapte luni în închisoare, în 2003. Chey Tae-Won a fost condamnat pentru fraudă contabilă.

5. Martha Stewart
Alţi miliardari au reuşit chiar să-şi sporească averile în timp ce se aflau în spatele gratiilor. Este şi cazul Marthei Stewart, care a fost arestată în 2004 pentru că a minţit autorităţile în legătură cu vânzarea unor acţiuni la bursă. A stat închisă şapte luni, iar după primele patru preţul acţiunilor companiei pe care o deţinea s-au dublat, astfel că femeia de afaceri a ieşit din penitenciar mai bogată decât intrase.

4. Alfred Taubman
Fostul director al companiei de licitaţii Sotheby's, Alfred Taubman, a scris chiar o carte în care şi-a descris cele nouă luni pe care le-a petrecut în închisoare, în 2002. Tauban a fost acuzat că aranjase o serie de licitaţii, însă a negat acuzaţiile.

3. Cem Uzan
Fiul unui fost miliardar turc, Cem Uzan a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru fraudă şi mită, însă a ales viaţa de fugar în locul carcerei. Potrivit informaţiilor apărute în media, el se ascunde în prezent în Franţa.

2. Platon Medvedev
Mâna dreaptă a ocupantului primului loc, Platon Medvedev a fost condamnat în 2005, ca şi Hodorkovski, la opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală. De asemenea, un alt caz penal a fost deschis în cazul lor în 2006, fiind învinuţi de data aceasta că ar fi furat 350 de milioane de tone de petrol.

1. Mihail Hodorkovski
Locul fruntaş este ocupat de afaceristul şi disidentul rus Mihail Hodorkovski, fostul director al companiei petroliere ruseşti Iukos. Afacerea Iukos, lansată în 2003, a fost denunţată de opozanţii ruşi şi de străinătate ca fiind orchestrată de Kremlin pentru a prelua controlul asupra  companiei petroliere. De asemenea, a fost vorba despre contracararea ambiţiilor politice ale liderului ei, Mihail Hodorkovski, opozant al lui Vladimir Putin. Hodorkovski neagă toate acuzaţiile şi susţine că a fost pedepsit pentru că susţine opoziţia prooccidentală. De asemenea, afirmă că lichidarea Iukos a fost pusă la punct de oficiali guvernamentali corupţi.


Articole înrudite