Populaţia de tigri din sudul Chinei, feline din subspecia Panthera tigris amoyensis, se află în pericol critic de dispariţie. În prezent, conform estimărilor, trăiesc doar câteva zeci de astfel de animale în condiţii de captivitate, informează worldwildlife.org.
Această subspecie număra la începutul anilor '50 aproximativ 4000 de indivizi, însă în următoarele câteva decenii populaţia de tigri din sudul Chinei a fost decimată, aceste animale fiind vânate pentru că erau considerate dăunătoare. În cele din urmă autorităţile chineze au interzis vânătoarea de tigri în 1979. Estimările din 1996 indică faptul că în mediul natural mai trăiau doar între 30 şi 80 de animale din această subspecie. În prezent, tigrul din sudul Chinei este considerat "dispărut din punct de vedere funcţional", după ce nu a mai fost văzut în mediul natural — pădurile tropicale din sud-estul Chinei, regiunea Hainan — de mai bine de 25 de ani.
Soarta acestor feline mari care ocupă un loc important în cultura chineză reprezintă un important semnal de alarmă cu privire la soarta tuturor tigrilor. Tigrul Chinei meridionale poate fi admirat doar în grădini şi parcuri zoologice, însă există câteva programe de reintroducere a tigrilor născuţi în captivitate în mediul lor natural.
Deşi China a interzis vânătoarea de tigri din 1979 şi a declarat supravieţuirea acestei subspecii drept o prioritate în 1995, specialiştii sunt de părere că numărul de indivizi din mediul natural este atât de mic încât subspecia nu poate supravieţui fără programe de reproducere în captivitate. În plus, habitatul natural al acestor animale s-a micşorat din cauza intervenţiilor antropice. Cele câteva exemplare care ar putea trăi în mediul natural ar putea subzista în pădurile subtropicale umede din zonele montane ale Chinei de sud-est. Acest habitat este însă foarte fragmentat, fiind insuficient de extins pentru a susţine o populaţie mai mare de feline.
La începutul acestui an WWF a estimat o creştere a numărului de tigri din habitatele naturale, de până la 3.890 de exemplare în 2016 faţă de aproximativ 3.200 în 2010. Această creştere se referă însă la populaţia generală de tigri (din toate subspeciile acestei feline), pe când populaţia de tigri din China meridională a rămas în continuare în stare critică.
Printre cele mai grave pericolele cu care se confruntă aceste feline, cele mai mari din lume, este dezvoltarea aşa-numitei infrastructuri liniare — care include drumuri, oleoducte şi gazoducte, căi ferate, linii de înaltă tensiune şi canale. Infrastructura liniară este în plin boom în Asia, patria tigrului, şi fragmentează habitatul acestor animale, ceea ce reprezintă o ameninţare importantă pentru nişte animale teritoriale, care trăiesc şi vânează răspândite pe arii mari de teren. Drept rezultat, tigri nu se mai pot înmulţi, îşi pierd locurile de vânătoare, nu mai găsesc adăpost şi nu-şi mai pot delimita teritoriul.