Aspen, Saint Moritz şi Chamonix fac parte din categoria restrânsă a staţiunilor de schi luxoase în care obişnuiesc să-şi petreacă vacanţele de iarnă celebrităţile planetei. Cotidianul spaniol „ABC” oferă o prezentare a acestor locuri privilegiate de natură, de al căror confort şi frumuseţe sunt atraşi mulţi oameni renumiţi.
1. Aspen (SUA)
Conform unui top realizat de firma de rezervări de bilete de avion Jetcost (www.jetcost.es), pe primul loc se clasează staţiunea Aspen, din statul american Colorado. Fost centru minier din Munţii Stâncoşi, acest oraş îşi trage numele de la pădurile de plopi din jur (aspen, în limba engleză, înseamnă plop) şi cuprinde, în prezent, patru staţiuni - Aspen Mountain, Aspen Highland, Snowmass şi Tiehack. Conectate între ele prin instalaţii de transport pe cablu, acestea oferă piste de schi cu o lungime totală de 495 de kilometri, acoperite cu o zăpadă de calitate excelentă pentru practicarea sporturilor de iarnă.
După cum se vedea încă din populara comedie „Dumb and Dumber” („Tăntălăul şi Gogomanul”) filmată în 1994 cu Jim Carrey şi Jeff Daniels în rolurile principale, Aspen dispune de peste 300 de magazine exclusiviste, 100 de restaurante cu mâncăruri tradiţionale din întreaga lume, zeci de baruri, cluburi şi spa-uri şi 40 de galerii de artă. Lista poate fi continuată cu un mare număr de alte atracţii care îi vizează mai ales pe cei cu bani.
Melanie Griffith, Paris Hilton şi Elle Mcpherson sunt printre cei care merg anual la Aspen. Actriţa Kate Hudson obişnuieşte să petreacă acolo Crăciunul, în vila mamei sale, Goldie Hawn, un alt nume cu rezonanţă din lumea filmului. Printre VIP-urile care s-au perindat deseori prin staţiunea americană mai figurează Mariah Carey, Kurt Russell, Jack Nicholson, Michael Douglas, Charlie Sheen, Martina Navratilova, Heidi Klum, Roman Abramovich, Kevin Costner, Demi Moore şi Tommy Mottola, împreună cu soţia lui, Thalia.
2. Courchevel 1850 (Franţa)
Courchevel se află în Alpii francezi, în valea Tarentaise din Savoia, şi face parte din Les 3 Vallées, cel mai mare domeniu schiabil din lume, ale cărui piste interconectate măsoară peste 600 de kilometri. Staţiunea are ca subdiviziuni Courchevel 1300 (Le Praz), Courchevel 1550, Courchevel 1650 (Moriond) şi Courchevel 1850, denumiri date în funcţie de altitudine.
Supranumită „Saint Tropez” al sporturilor de iarnă, staţiunea Courchevel 1850 este un loc în care pot fi adesea întâlniţi oameni bogaţi mai mult sau mai puţin celebri şi membrii unor familii cu sânge albastru. Aceştia se cazează fie în reşedinţele de lux din zonă, fie în cele două hoteluri de şase stele sau cele nouă de cinci stele.
Courchevel 1850 este staţiunea de schi cu cele mai multe stele Michelin din lume, record la care contribuie şi unele dintre restaurantele sale. Evident, străzile sale abundă în magazine cu mărfuri foarte scumpe de genul Vuitton, Hermes, Valentino, Prada, Cartier, Fendi, Dior sau Chanel.
Lista celebrităţilor care frecventează staţiunea îi include pe Ducele şi Ducesa de Cambridge, familia regală saudită, cuplul Victoria şi David Beckham împreună cu copiii lor, Christina Aquilera, Geri Halliwell, Lionel Richie, Roman Abramovich, George Clooney, Georgio Armani, Madonna, Donatella Versace, Arnold Schwarzenegger.
3. Saint Moritz (Elveţia)
Saint Moritz este, probabil, cea mai faimoasă şi cea mai scumpă staţiune de schi de pe glob. O explicaţie ar putea fi aceea că acolo s-a născut, cu peste 150 de ani în urmă, ideea îmbinării vacanţelor de iarnă cu sporturile de sezon. A găzduit de două ori Jocurile Olimpice de Iarnă, în 1928 şi 1948. Localitatea elveţiană pune la dispoziţia turiştilor 350 de kilometri de piste de schi, precum şi amenajări pentru hochei, bob, sanie, patinaj.
Tot acolo se desfăşoară concursul St. Moritz Polo World Cup on Snow, cel mai important turneu din lume de polo pe zăpadă. În 2015, va avea loc între 29 ianuarie şi 1 februarie, perioadă subliniată în calendarul multor amatori de sport, dar şi de mondenităţi. Dintre persoanele faimoase care frecventează staţiunea, multe au obiceiul de se caza la „Kulm Hotel St Moritz”, considerat unul dintre cele mai bune zece hoteluri din ţara cantoanelor. A fost fondat în 1856 de Johannes Badrutt, cel care a pus bazele turismului de iarnă, şi are numai camere cu vederi extraordinare. O parte dintre acestea sunt orientate spre sud, către lacul St. Moritz, iar altele spre nord, cu privelişte spre Muntele Piz Nair, înalt de 3.000 de metri. Actorilor George Clooney şi Hugh Grant şi aristocraţilor, ca de exemplu, regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei le place confortul de la Klum, care oferă şi cinci restaurante, teren de golf, dotări pentru diferite alte sporturi, piscină şi multe altele.
În ultimii ani, staţiunea este un punct special de atracţie şi pentru milionarii ruşi, care apreciază în special zona Dorf, înţesată cu boutique-uri gen Prada, Gucci, Versace, Bulgari, Hermes, Chanel sau Dior.
4. Verbier (Elveţia)
Fost sat din cantonul elveţian Valais, din sud-vestul ţării, Verbier face parte din regiunea numită Les 4 Vallées (Verbier, Nendaz, Veysonnaz, Thyon y La Tzoumaz), un mare domeniu schiabil, cu piste care totalizează 400 de kilometri. Are zăpadă o bună parte din an şi se numără printre cele mai apreciate staţiuni de schi „off-piste” din lume.
De când excentricul om de afaceri britanic Richard Branson, fondator al Virgin Group, a ridicat acolo un hotel de lux cu nouă apartamente, The Lodge, familia regală din Marea Britanie şi multe celebrităţi de pe întregul mapamond vin tot mai des la Verbier. Nu puţini sunt cei care îşi cumpără proprietăţi în mica localitate, care îşi conservă stilul arhitectonic tradiţional, bazat pe folosirea lemnului şi pietrei. Printre ultimii intraţi în această categorie poate fi amintit Prinţul Andrew, fiu al Reginei Elisabeta a II-a. El se afla chiar în Verbier când a izbucnit, la începutul lunii ianuarie, un scandal sexual în care este implicat şi care face multă vâlvă în presa internaţională. Împreună cu fosta lui soţie Sarah Fergusson, cu care are o relaţie foarte bună, el a achiziţionat o cabană la Verbier pentru care a plătit 13,5 milioane de lire, după cum au scris ziarele britanice.
Renumele staţiunii se datorează şi ofertei gastronomice variate, care a făcut pasul de la tradiţionala raclette, la mâncărurile sofisticate preparate de mari maeştri bucătari.
Celebrităţi care vin şi revin la Verbier: Prinţii William şi Harry ai Marii Britanii, prinţesa Charlotte de Monaco, membri ai familiei regale daneze, soţii Beckham, David Bowie, Hugh Grant, Tina Turner, Boris Becker.
5. Chamonix (Franţa)
Situată la baza masivului Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa de Vest (4.810 metri), în departamentul Haute Savoie, din regiunea Ron-Alpi, staţiunea franceză Chamonix se găseşte la numai 15 kilometri de Elveţia şi Italia. Veritabil paradis al alpiniştilor şi iubitorilor de turism montan, micul oraş este locul de naştere al schiului de fond şi a fost gazda primei ediţii a Olimpiadei de Iarnă, în 1924. În prezent, oferă piste de schi cu o lungime totală de 600 de kilometri, care se pretează pentru orice nivel de instruire în practicarea acestui sport. Pentru schi alpin există 68 de piste, alte 33 au indicator albastru, 26 roşu şi 9 negru.
Zona a început să fie cunoscută la nivel european graţie unei relatări publicate în 1741 de doi aristocraţi englezi, William Windham şi Richard Pocock, după care, numeroşi turişti, majoritatea din Regatul Unit, mergeau să admire Marea de Gheaţă de la Chamonix. În 1770, a fost inaugurat primul hotel pentru cei care doreau să cunoască munţii, precum şi pentru curajoşii care încercau să facă ascensiuni montane. Cucerirea vârfului, în 1786, de Jacques Balmat şi Michel Gabriel Paccard, a sporit considerabil gradul de atracţie al regiunii. Primul hotel de lux a început să funcţioneze în 1816, iar în secolul următor domeniul construcţiilor a „explodat” pe întreaga vale Chamonix, la fel ca şi cel al infrastructurii.
Kylie Minogue şi cuplul David şi Victoria Beckham sunt numai unele dintre VIP-urile actuale cărora le place la Chamonix şi merg deseori acolo.
Oraş cosmopolit, în care sunt mereu organizate tot felul de evenimente interesante, inclusiv culturale şi de divertisment, Chamonix este căutat şi de pasionaţii de gastronomie, restaurantele sale beneficiind de unii dintre cei mai apreciaţi maeştri bucătari din Franţa. Şi în această privinţă, oferta este foarte generoasă, plecând de la restaurantele cu meniuri tradiţionale pregătite cu produse agricole din regiune şi până la cele care folosesc reţete din diverse părţi ale mapamondului.