Francezii mizează pe celebrul 'boeuf bourguignon', o reţetă tradiţională din carne de viţel tipică din regiunea Bourgogne (estul Franţei), ca fiind specialitatea reprezentativă pentru gastronomia lor, relatează recent EFE.
Devansând alte specialităţi precum melcii sau tradiţionala 'cassoulet' — tocăniţă de fasole verde şi carne — 'boeuf bourguignon' a obţinut 23% din voturi, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Toluna şi publicat miercuri de ziarul Le Parisien.
Specialitatea 'boeuf bourguignon' este un stufat de viţel gătit cu vin roşu, dacă este posibil din Bourgogne, cu ceapă scăzută, ciuperci şi kaizer.
Această mâncare este foarte apreciată de iubitorii de carne, mai ales când viţelul este gătit la foc mic.
Opiniile francezilor cu privire la acest fel tradiţional de mâncare contrastează cu succesul lanţurilor de mâncare rapidă sau aşa-numitelor 'boulangeries', care vând sandviciuri.
Surprinzător totuşi pe locul trei se află fileul cu cartofi prăjiţi, înaintea altor specialităţi franceze precum scoicile, sau puii de baltă.
În orice caz, marea majoritate a francezilor — aproape 93% — sunt de părere că o mâncare bună înseamnă mai ales momente petrecute în jurul mesei "indispensabile vieţii cotidiene" şi mult mai recomandate decât o masă luată în grabă pe tejgheaua unei cafenele.
Alte specialităţi ca foie-gras, stridii, crepes, 'cassoulet' de Toulouse, tarta Tatin (cu mere), brânza Camembert din Normandia, şampania sau vinul 'chardonnay' sunt de asemenea reprezentative pentru gastronomia franceză.
Gastronomia franceză a fost inclusă în noiembrie 2010 în Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.