15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S.O.S. pădurea!
S.O.S. pădurea!

Pe Terra există peste trei trilioane de copaci, dar ei dispar într-un ritm alarmant din cauza activităţilor umane - sunt concluziile unei echipe de cercetători care a prezentat miercuri cea mai cuprinzătoare evaluare globală de până acum asupra copacilor de pe planetă, folosind inclusiv date obţinute prin fotografii din satelit şi estimări ale densităţii lor la nivelul solului din mai mult de 400.000 de locuri din întreaga lume, informează agenţia Reuters.

Estimarea de 3,04 trilioane (trei mii de miliarde) de copaci - adică 422 pe locuitor al planetei - este de aproximativ opt ori mai mare decât precedenta estimare, de 400 de miliarde de copaci, care s-a bazat pe imagini din satelit, dar pe mai puţine date de la nivelul solului.

Noile descoperiri nu înlătură totuşi numeroasele motive de îngrijorare, oamenii înşişi fiind la originea problemei, scrie Reuters. Numărul de arbori a scăzut cu circa 46 la sută de la începutul civilizaţiei umane şi în fiecare an există o pierdere brută de 15 miliarde de copaci şi o pierdere netă de 10 miliarde, a declarat Thomas Crowther, specialist în ecologie de la Yale University, care a condus studiul publicat în revista „Nature”. „În prezent, există mai puţini copaci decât în orice moment de la începutul civilizaţiei umane până acum, iar numărul lor este în continuă scădere într-un ritm alarmant", a spus el. "În orice caz, amploarea acestor cifre subliniază pur şi simplu necesitatea de a ne intensifica eforturile dacă vrem să începem să reparăm unele dintre aceste efecte la scară globală”, a atras atenţia specialistul.

Crowther a declarat că o gamă largă de activităţi umane duc la dispariţia pădurilor. Conversia istorică a terenurilor pentru agricultură a avut cel mai mare impact asupra pădurilor, iar dezvoltarea industrială şi urbană au avut şi ele efecte uriaşe, a mai spus expertul.

Pe măsură ce populaţia creşte la nivel mondial, poate creşte şi pierderea netă de copaci, a declarat cercetătorul Henry Glick de la Yale University. „Copacii sunt unele dintre cele mai importante organisme de pe planetă”, a spus Crowther. „Ei oferă o gamă largă de servicii ecosistemice importante pentru oameni: stochează apă şi substanţe nutritive, stabilizează solul, oferă un habitat pentru plante şi animale, compensează efectele schimbărilor climatice prin absorbţia dioxidului de carbon şi generează oxigenul de care avem nevoie pentru a respira”, a enumerat specialistul.


Articole înrudite