Mici bucăţi de tuf vulcanic au căzut în ultimele zile de o parte şi de cealaltă a Colosseumului, punând în alertă conducerea sitului din Roma, care a reamintit că lucrările de restaurare, sponsorizate de grupul privat Tod's, vor începe în luna martie, relatează AFP. Bucăţile de tuf s-au desprins dintr-un arc al Colosseumului, pe numele său adevărat Amfiteatrul Flavian, situat în faţa Arcului lui Constantin, au afirmat angajaţi şi pompieri care au intervenit pentru securizarea zonei. În urmă cu câteva zile, o altă bucată pe piatră vulcanică a căzut în exteriorul Colosseumului, aparent din cauza unui porumbel.
Directoarea sitului, Rossella Rea, a denunţat ''o psihoză a prăbuşirii, cum s-a întâmplat în trecut''. Branşa pe probleme de patrimoniu cultural a sindicatului Uil a avertizat la rândul său în legătură cu ''situaţia de urgenţă cu care se confruntă monumentul''.
Pentru Uil, în aşteptarea începerii lucrărilor de restaurare a monumentului, conducerea ''ar trebui să facă faţă urgenţei folosind fonduri pe care ea le are în vistierie şi care sunt sume importante''.
În legătură cu bucata de tuf căzută de Crăciun, Rossella Rea a estimat că aceasta arată urgenţa lucrărilor de restaurare, care vor începe în martie. În opinia sa, ''nu se poate vorbi de prăbuşire, ci doar de desprinderea unor bucăţi din cauza prezenţei păsărilor''. Rossella Rea a deplâns totodată pagubele provocate de guano provenit de la porumbei şi a subliniat prezenţa unor pescăruşi în interiorul amfiteatrului.
Lucrările de restaurare, finanţate cu circa 25 milioane de euro de fabricantul italian de încălţăminte Tod's, ar urma să dureze circa trei ani, la capătul cărora zonele din Colosseum ce pot fi vizitate vor creşte cu 25%, potrivit lui Roberto Cecchi, comisarul zonelor arheologice din Roma.
În prezent, faţada Colosseumului, deteriorată de intemperii şi înnegrită de poluarea provenită de la autovehicule (circa 2.000 de maşini pe oră, potrivit ecologiştilor), oferă un spectacol trist. În mai 2010, bucăţi de mortar s-au desprins din pereţi.
Numărul vizitatorilor la Colosseum - finalizat în anul 80, în timpul împăratului Titus, fiind cel mai mare amfiteatru construit vreodată în Imperiul Roman (188 metri pe 156, 48,50 metri înălţime) - a crescut în decurs de circa zece ani de la un un milion de persoane la aproximativ şase milioane anual.
Cu o capacitate pentru 50.000-75.000 de spectatori, Colosseumul a fost folosit pentru luptele de gladiatori şi alte spectacole publice timp de aproape 500 de ani.