Şase din zece români pun mazăre în salata boeuf şi 70% preferă salata boeuf cu pui în loc de vită.
Aceste date au rezultat în urma unui sondaj de opinie realizat în perioada 15 noiembrie - 10 decembrie 2022 pe un eşantion de 2874 de persoane care au accesat site-ul TeMananc.ro.
Sondajul TeMananc.ro arată că 71% dintre români mănâncă salata boeuf atât de Paşte şi de Crăciun, cât şi de Revelion. 9% mănâncă de Crăciun dar şi de Revelion, 8% doar de Revelion, 6% doar de Crăciun şi 4% la masa de Paşte.
Si dacă mulţi se întreabă "Punem sau nu mazăre în salata boeuf?", sondajul TeMananc.ro a elucidat acest mister. Răspunsul este "da, punem mazăre în salata boeuf!", au răspuns în cor Bucovina (91% ) Maramureş (83%) şi Transilvania (80%). În Bucureşti şi Muntenia lucrurile stau altfel: majoritatea au răspuns că nu pun mazăre în salata boeuf.
Surpriza vine de la maioneza de casă: peste 92% fac maioneză de casa la salata boeuf şi nu folosesc varianta mai simplă cu maioneză din comerţ. Bucovina şi Crişana sunt fruntaşe, peste 98% din români fac maioneză de casă iar în zona Maramureşului doar 67%. Restul de 33% folosesc maioneză gata preparată, din comerţ.
Sondajul TeMananc.ro mai arată că 70% dintre români fac salata boeuf cu carne de pui şi doar 30% folosesc carnea de vită. În Bucovina, peste 90% din respondenţi gătesc cu pui în loc de vită şi cel mai mic procent din regiunile României îl găsim în Banat, unde doar 53% folosesc carne de pui.
La capitolul ornat o mare parte îşi dau interesul ca cei prezenţi la masă să se bucure şi la nivel estetic de salata boeuf. Astfel, 33% fac din ornatul salatei boeuf o adevărată operă de artă şi alocă mai mult de 15 minute pentru acest lucru, 54% mai puţin de 2 minute şi doar 13% nu ornează deloc salata boeuf. În schimb, la rezultatele pe zonele României, majoritatea celor care locuiesc în Bucureşti, Moldova şi Muntenia pun preţ pe estetica farfuriei şi alocă mai mult de 15 minute pentru decorat.