Proiectul în valoare totală de 218.715 RON, din care 85% a fost acoperită din finanţarea Fundaţiei Orange, prin fondul de finanţare Lumea prin Culoare şi Sunet, a fost dezvoltat de Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG). Aplicaţia promovează şi dezvoltă limbajul mimico-gestual în rândul tuturor celor interesaţi, dar şi serviciile de interpretariat.
În România sunt 23.000 adulţi şi 2.000 de copii cu deficienţe de auz, însă aplicaţia poate fi folosită de către oricine este interesat să înveţe limbajul semnelor. Este disponibilă gratuit în Google Play şi App Store şi este utilă în primul rând persoanelor cu deficienţe de auz, dar şi persoanelor din instituţiile de învăţământ special sau familiilor ori prietenilor care doresc să-şi îmbunătăţească vocabularul şi expresiile în limbajul mimico – gestual. Utilizarea acesteia a fost promovată în 10 instituţii şi şcoli speciale din Cluj Napoca, Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Alba Iulia, Craiova, Buzău şi Vicovu de Sus, judeţul Suceava şi, pentru a putea fi folosită în mod curent în activităţile şcolare şi extraşcolare, instituţiile au fost dotate cu 54 tablete care vin în sprijinul celor peste 400 de persoane cu deficienţe, voluntari şi cadre didactice.
Aplicaţia dlmgLSR este o continuare a proiectului în parteneriat cu Fundaţia Orange, prin care s-au dezvoltat două site-uri www.dlmg.ro şi www.ailg.ro, care conţin un dicţionar cu descrierea a 6.000 semne şi expresii video, precum şi o colecţie de poveşti interpretate în limba semnelor.
„Vedem o nevoie reală, mai ales în viaţa copiilor cu deficienţe de auz, să-şi manifeste emoţiile, curiozitatea intelectuală şi talentul artistic, dar în limba proprie, cea a semnelor. De aceea am ales să construim prin această aplicaţie o punte de comunicare între oamenii cu deficienţe de auz şi vorbire şi cei din jurul lor, pentru o implicare mai activă a primilor în viaţa comunităţii”, a declarat Rodica Bogdan, manager al proiectului „Aplicaţie în limba semnelor - dlmgLSR”
„Aplicaţia dlmgLSR, împreună cu platformele cu dicţionarul şi poveştile interpretate în limba semnelor, contribuie la îmbunătăţirea integrării persoanelor cu dizabilităţi şi oferă persoanelor fără dizabilităţi posibilitatea să înveţe uşor acest limbaj, astfel încât să poată interacţiona în limbaj mimico-gestual, să îi poată înţelege mai bine pe surzi şi chiar să devină ambasadori ai nediscriminării şi integrării acestora”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange.
„Eu ştiu deja limbajul mimico-gestual şi, chiar dacă îl folosesc în fiecare zi, aplicaţia mi-a îmbogăţit vocabularul cu mai multe cuvinte şi expresii noi. Mă bucur că sunt şi oameni care pot să audă şi să vorbească, dar totuşi vor să înveţe limba noastră şi să ne înţeleagă mai bine, atunci când încercăm să comunicăm cu ei”, a explicat Sara Rebeca Sabău, una dintre persoanele cu deficienţe de auz care a utilizat deja aplicaţia.