28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pierderea biodiversităţii ameninţă ecosistemele planetei
Pierderea biodiversităţii ameninţă ecosistemele planetei

Amploarea pierderii biodiversităţii la nivel mondial ameninţă funcţionarea ecosistemelor Terrei şi durabilitatea societăţii umane, potrivit unui studiu publicat în revista "Science", citat de agenţia France Presse (AFP).
Mai mult de jumătate din suprafaţa terestră (58 la sută), care cuprinde 71,4 la sută din populaţia lumii, se confruntă cu o astfel de pierdere a biodiversităţii astfel încât se pune întrebarea dacă aceste teritorii încă mai au capacitatea de a satisface nevoile umane, se afirmă în acest studiu.
"Aceasta este prima dată când am cuantificat efectele pierderii habitatului asupra biodiversităţii la nivel mondial într-un mod atât de detaliat încât ştim acum că aceste pierderi nu sunt în limitele considerate sigure de către ecologişti", a explicat Tim Newbold de la University College din Londra.
"Noi ştim că pierderea biodiversităţii afectează funcţionarea ecosistemelor, dar acest proces nu este încă pe deplin înţeles", au adăugat cercetătorii.
"Ceea ce ştim este că în multe părţi ale lumii, ne apropiem de o situaţie în care o intervenţie umană ar putea fi necesară pentru a menţine funcţiile ecosistemului", au atenţionat specialiştii.
"Utilizarea solului a împins deja biodiversitatea la limita considerată de risc", a spus profesorul Andy Purvis de la Muzeul de istorie naturală din Londra, unul dintre co-autorii studiului.
Conform acestor cercetători, păşunile, savanele şi ecosistemele de tundră sunt cele mai afectate de pierderea biodiversităţii, urmate îndeaproape de multe păduri şi unele zone împădurite.
Specialiştii subliniază că, în astfel de zone, capacitatea biodiversităţii de a asigura funcţiile-cheie ale ecositemului — reproducerea şi creşterea organismelor vii, ciclurile de producţie ale elementelor nutritive — devin tot mai nesigure.
Oamenii de ştiinţă au folosit date furnizate de sute de cercetători pentru a analiza 2,38 milioane de rapoarte privind 39.123 specii şi 18.659 de arealuri.
Aceste analize au fost apoi aplicate pentru a estima modul în care biodiversitatea de pe fiecare kilometru pătrat de teren al planetei s-a schimbat de când oamenii au modificat aceste habitate.
Decidenţii sunt foarte neliniştiţi de recesiunea economică, dar o recesiune ecologică ar putea avea consecinţe mult mai grave sau se poate solda cu prejudicierea biodiversităţii, consideră Andy Purvis.
"Atâta timp cât nu am restabilit biodiversitatea sau nu am început să ne mişcăm în această direcţie, vom continua să jucăm la ruleta ecologică", a avertizat omul de ştiinţă, citat de agenţia France Presse.


Articole înrudite