22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peştele buzat Napoleon, în pericol din cauza pescuitului excesiv
Peştele buzat Napoleon, în pericol din cauza pescuitului excesiv

Peştele buzat Napoleon, cu denumirea ştiinţifică Cheilinus undulatus, este un peşte de recif uriaş, de aproape doi metri lungime, care trăieşte în special în recifele de corali din regiunea Indo-Pacificului, jucând un rol foarte important pentru sănătatea acestora. Pe lângă moluşte şi crustacee, aceşti peşti se hrănesc cu coroane de spini (Acanthaster planci) şi, prin urmare, ţin sub control populaţiile acestui prădător dăunător pentru recife.
În acelaşi timp, Cheilinus undulatus, care pot trăi şi peste 30 de ani, sunt ei înşişi extrem de vulnerabili la pescuitul excesiv, deoarece reprezintă un aliment de lux, motiv pentru care este vizat de comerţul cu peşti de recif vii, predominant în Asia de Sud-Est. Din acest motiv, peştele buzat Napoleon este clasificat de organizaţia World Wildlife Fund (WWF) în categoria speciilor în pericol de dispariţie.
WWF îndeamnă guvernele din Bali, Filipine şi Indonezia, ţări aflate în zona Triunghiului Coralilor, centrul biodiversităţii marine, să oprească comerţul şi consumul de peşte buzat Napoleon — unul dintre cei mai scumpi peşti de recif vii din lume. Comerţul cu peşte de recif viu în Asia de Sud-Est continuă să fie o problemă semnificativă care ameninţă siguranţa alimentară a regiunii, precum şi recifele acesteia, deoarece braconierii recurg adesea la metode de pescuit legale şi distructive pentru a-i prinde.


Articole înrudite