Când vorbim despre spațiile de relaxare și socializare din oraș, obligatoriu trebuie să trecem pe listă și Piațeta de la Biserica Greacă, recent modernizată de Primăria municipiului Galați și aflată în plin proces de recepție.
Confort și estetică
Așa cum anunțam și cu alte ocazii, Piațeta de la Biserica Greacă din Galați a trecut printr-un amplu proces de modernizare, care a transformat acest loc într-o binemeritată oază urbană, dedicată relaxării și socializării. „Amenajările realizate în această zonă centrală, ca și celelalte, au darul de a răspunde nevoilor de confort și estetică, însă aduc și un plus de valoare spațiului public din oraș”, afirmă primarul Ionuț Pucheanu, principalele lucrări de modernizare vizând în special amenajarea platformelor pietonale, care au fost pavate cu plăci din granit pentru un aspect elegant și durabil. Acestea au fost concepute astfel încât să asigure un trafic pietonal fluid, dar și să contribuie la integrarea armonioasă a întregului ansamblu urban.
O nouă fântână arteziană
Un alt punct important al proiectului a fost îmbunătățirea spațiilor verzi din zonă. Au fost instalate sisteme moderne de irigație care vor asigura întreținerea plantelor pe toată durata anului. În plus, au fost plantate numeroase specii de arbori și arbuști, care nu doar că înfrumusețează piațeta, dar și îmbunătățesc calitatea aerului și contribuie la crearea unui microclimat mai plăcut. De asemenea, un element deosebit de atractiv devine prin această investiție fântâna arteziană realizată în cadrul acestui proiect. Aceasta va reprezenta și un loc căutat de răcorire în zilele toride de vară. Pe lângă fântână, au fost instalate gradene și jardiniere, creând un cadru ideal pentru petrecerea timpului liber.
Socializare sau solitudine, la alegere
Tot aici au fost amenajate rețele de apă și canalizare, care vor asigura buna funcționare a cișmelelor și a sistemului de irigație, iar sistemul de iluminat economic va contribui la crearea unei atmosfere plăcute și pe timpul nopții. Totodată, mobilierul urban – bănci, coșuri de gunoi și alte elemente de decor – a fost integrat pentru a oferi confort vizitatorilor și pentru a încuraja socializarea. Asta nu înseamnă că nu se va putea sta și pe telefon, în solitudine, așa cum ne-am obișnuit deja în ultimele decenii. Prin această modernizare, Piațeta de la Biserica Greacă devine un spațiu perfect pentru relaxare, întâlniri și evenimente comunitare. Acesta va atrage atât localnicii, cât și vizitatorii orașului, oferindu-le un loc în care să se deconecteze de agitația cotidiană și să se bucure de frumusețea urbană și natură.
Istoria acestui obiectiv
Biserica Greacă „Schimbarea la Față" dăinuie pe strada Domnească încă din a doua parte a secolului al XIX-lea, fiind ridicată de importanta comunitate elenă stabilită în vechiul târg. Lăcașul de cult a fost sfințit de vlădica Melchisedec Ștefănescu, primul ierarh de la Dunărea de Jos. Pentru zidirea acestui edificiu, domnitorul Alexandru Ioan Cuza pusese condiția ca „preoții care vor sluji la Biserica Greacă să fie recomandați de Epitropia Episcopiei locale, cu garanții ferme în privința moralității. De asemenea, pe timpul șederii lor în România, se vor supune legilor bisericești și civile ale țării gazdă”. Piațeta aferentă acestui obiectiv de o aleasă importanță se înscrie în categoria imobilelor amenajate odată cu Biserica Greacă, începând cu luna august a anului 1866, când aici era construit un paraclis din lemn în cinstea Sfântului Vasile cel Mare. Pomenită în diverse scrieri despre orașul de la Dunăre, Piațeta are o valoare memorială pentru toți credincioșii care frecventează Biserica, ansamblul făcând parte din memoria comunității elene. Proximitatea Muzeului de Istorie îi potențează valoarea memorială, ea funcționând în prezent și ca zonă de tranzit între străzile Domnească și Nicole Bălcescu.
Cezar Gorovei