28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 5 tone de deşeuri, colectate de pe Everest
Peste 5 tone de deşeuri, colectate de pe Everest

Peste cinci tone de deşeuri - butelii de gaz, corzi, corturi, conserve şi obiecte din plastic - au fost colectate de pe versantul nepalez al Everestului de către membrii unei expediţii înfiinţată de fundaţia franceză ''Montagne et partage'', informează recent AFP.
''Am colectat 5,2 tone de deşeuri'', a declarat pentru AFP Gérard Clermidy, preşedintele fundaţiei, acesta deplângând faptul că muntele Everest îşi merită porecla de ''cea mai înaltă pubelă de gunoi din lume''.
''Am adunat cinci tone care erau vizibile, însă există încă pe atât care nu văd, în crevase'', a adăugat acesta.
Prin această expediţie, organizaţia non-guvernamentală a dorit să tragă un semnal de alarmă în legătură cu lipsa unui sistem de gestionare a deşeurilor atât pe culmile înalte din Nepal, dar şi pe scară largă, în întreaga ţară în care trăiesc aproape 30 de milioane de locuitori, care nu deţine o instalaţie de sortare a deşeurilor.
Se estimează că fiecare expediţie duce la acumularea a 8 kg de deşeuri de persoană, iar o mică parte din suma plătită pentru permisul oficial obligatoriu pentru ascensiunea pe Everest ar trebui să finanţeze curăţarea taberei de bază, însă controalele efectuate în acest sens lasă de dorit, precizează sursa citată.
În plus, ''pentru a coborî gunoiul în taberele intermediare, şerpaşii solicită în prezent sume în plus'', a explicat Clermidy.
Două treimi din deşeurile colectate au fost adunate din tabăra de bază de pe Everest, situată la peste 5.300 de metri altitudine pe unde au trecut, la apogeul sezonului de ascensiune din luna mai, aproximativ 2.000 de alpinişti şi şerpaşi.
''Am fost surprinşi să găsim atât de multe deşeuri în tabăra de bază unde Comitetul de control al poluării Sagarmatha (numele Everestului în nepaleză) în mod cert nu îşi duce la îndeplinire misiunea'', a mai spus Gérard Clermidy.
Restul deşeurilor a fost colectat în condiţii dificile, din taberele intermediare, dintre care ultima, a patra, se află la aproximativ 8.000 de metri altitudine.
Clermidy a mărturisit că a avut parte de ''o surpriză neplăcută'' în tabăra 4, ''unde expediţiile, presate de coborârea după ascensiunea pe vârf, îşi abandonează de multe ori corturile'' şi alte bunuri.
Membrii expediţiei Montagne et partage, patru francezi şi cincisprezece nepalezi, a petrecut 38 de zile pe versanţii Everestului pentru a colecta cât mai multe deşeuri, care au fost apoi coborâte cu ajutorul a doi iaci.
Deşeurile reciclabile, în special cele din metal (butelii de gaz, canistre, conserve, scări metalice) au fost transportate cu elicopterul până la Kathmandu şi cu ajutorul unui camion, notează AFP. Alte obiecte (corzi, materiale plastice, folii de cort, hârtie şi altele) au fost depozitate în satul Namche Bazaar, unde există un incinerator. ''Din păcate, acesta nu funcţionează de la cutremurul din 2015'', a mai spus Gérard Clermidy.


Articole înrudite