New York, metropola insomniacă, în care totul pare etern şi debordează de culoare şi de viaţă, reprezintă o destinaţie mult râvnită de turiştii care visează să se lase purtaţi de forfota caracteristică celui mai populat oraş din Statele Unite şi să trăiască astfel senzaţia unică de contopire cu atmosfera caracterizată de energie, rezonanţă şi multiculturalism.
Şi dacă New York-ul este o atracţie spectaculoasă în orice anotimp, datorită numeroaselor atracţii urbane, a miilor de zgârie-nori cu înălţimi ameţitoare, a centrelor de afaceri cu nume răsunătoare, a muzeelor de dimensiuni colosale, a sălilor de spectacole care mai de care mai ofertante, a centrelor comerciale epatante şi a magazinelor de modă ce dau tonul în vestimentaţie pe tot globul, nicicând el nu străluceşte mai tare ca în această perioadă, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, totul culminând cu noaptea de Revelion.
Times Square, punctul central al oraşului
În Times Square - punctul central al oraşului cu peste 8,5 milioane de locuitori - se adună în noaptea dintre ani o mulţime impresionantă de turişti veniţi din toată lumea, atraşi ca un magnet de un singur lucru: să trăiască pe propria piele emoţiile transmise de vibraţiile celor circa un milion de persoane care păşesc laolaltă în noul an şi se bucură la unison de spectacolul sărbătorii de lumini, confetti, muzică, ghirlande, spoturi luminoase şi artificii.
Pregătirile sunt în toi. În această piaţă turistică vor putea fi văzute cifrele 2017 care vor fi aprinse pentru a ura bun venit Anului Nou şi unde publicul va putea face fotografii la cumpăna dintre ani. Cifrele având înălţimea de 2,13 metri vor fi luminate cu 496 de becuri LED economice, potrivit unui comunicat al organizaţiei Times Square Alliance, care îi reprezintă pe comercianţi şi care organizează evenimentul. Cifrele vor fi instalate la nr. 1 din Times Square, unde la miezul nopţii pe 31 decembrie vor coborî din vârful clădirii pentru a marca intrarea triumfală a Anului Nou în faţa milioanelor de spectatori care vor urmări personal, sau la televiziune acest moment.
Simbolic pentru acest eveniment este, bineînţeles, Globul din Times Square, o tradiţie ce datează din 1907 şi care este astăzi vedeta Revelionului. Iniţial, acesta a fost construit din fier şi lemn, avea o greutate de circa 320 de kilograme şi un diametru de 1,5 metri, fiind împodobit cu o sută de becuri, însă în prezent sfera beneficiază de un sistem de iluminare cu peste 30.000 de leduri multicolore, are un diametru de aproape patru metri şi este decorată cu aproximativ 2.700 de panouri de cristal Waterford cântărind peste cinci tone.
La Revelionul precedent, în Times Square au fost prezente circa un milion de persoane care au numărat împreună secundele până la începutul Anului Nou, şi-au făcut urări, s-au îmbrăţişat, au ciocnit pahare cu şampanie, s-au sărutat, s-au fotografiat în mulţime şi s-au bucurat împreună de valul de confetti, de muzică şi de focurile de artificii.
Acesta reprezintă un moment inegalabil atât pentru turiştii străini cât şi pentru americani.
Statuia Libertăţii, magnet pentru peste 3,5 milioane de turişti
O experienţă unică în viaţă poate fi şi vizitarea Statuii Libertăţii, care primeşte în fiecare an peste 3,5 milioane de vizitatori. Anul acesta s-au împlinit 130 de ani de la inaugurarea acestui simbol al New York-ului, moment ce a avut loc la 28 octombrie 1886 în prezenţa preşedintelui Grover Cleveland şi a câtorva mii de americani. ''Nu vom uita că libertatea şi-a găsit aici căminul'', a declarat acesta cu acel prilej.
Lucrarea monumentală situată pe Liberty Island a fost dăruită Statelor Unite de către statul francez, la 4 iulie 1884, ca semn de prietenie între cele două naţiuni, dar şi cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea Independenţei celor 13 colonii engleze. Construcţia statuii, care se numea ''Liberté éclairant le monde'' - ''Libertatea luminează lumea'', a început în Franţa, în 1875, şi a fost realizată de sculptorul Frederic Auguste Bartholdi (1824-1904). Inginerul structurii a fost Gustave Eiffel, autorul Turnului Eiffel din Paris, iar metoda de fabricare a fost procesul de matriţare. Monumentul este construit din plăci subţiri de cupru, bătute în forme de lemn, acestea fiind montate pe un schelet de oţel.
Statuia a fost finalizată la Paris, în iunie 1884. La începutul aceluiaşi an, statuia a fost demontată în 350 de bucăţi şi îmbarcată cu destinaţia Statele Unite, la bordul fregatei franceze ''Isere''. Sosirea sa a fost primită în sunet de fanfară, însă a fost depozitată până în momentul în care a fost gata piedestalul, pentru realizarea căruia s-a colectat suma de 100.000 de dolari din donaţii, peste 80% dintre acestea fiind sub 1 dolar.
''Lady Liberty'', cum îi mai spun americanii, cântăreşte peste 220 de tone şi are o înălţime de 46,5 metri fără soclu şi de 93 de metri cu acesta.
La 15 octombrie 1924, aceasta a fost desemnată monument naţional, iar din 1984 se află pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
În interiorul Statuii Libertăţii se află o scară cu 354 de trepte, iar la coroana statuii este mai greu de ajuns după atentatele de la 11 septembrie 2001. Pentru a creşte şansele de succes în acest sens, trebuie rezervate bilete online, la Statuecruises.com, preferabil cu câteva luni înainte.
Potrivit The Times, la statuie se poate ajunge numai cu feribotul ''Statue Cruises'', iar cel mai bun moment pentru vizitare este în zilele de luni sau marţi, la prima oră a dimineţii fiindcă cel mai mare număr de turişti se înregistrează la mijlocul zilei, spre sfârşitul săptămânii.
Turiştii interesaţi de această experienţă trebuie să ştie că măsurile de securitate sunt foarte stricte, iar şansele de a vizita monumentul scad în cazul în care aceştia nu au documentele de identitate la ei, mai arată sursa citată.
''Rockefeller Christmas Tree'', vedeta sărbătorilor de iarnă din marea metropolă
New York şi-a pus straie de sărbătoare încă de la 30 noiembrie, odată cu aprinderea beculeţelor de Crăciun şi iluminării ''emblemei'' sărbătorilor de iarnă din marea metropolă americană, tradiţionalul ''Rockefeller Christmas Tree''. Aproximativ 8 kilometri de cablu electric au fost necesari pentru a lega cele 50.000 de lumini LED, care împodobesc bradul vechi de 90 de ani cu înălţimea de aproape 29 de metri şi aproximativ 14 metri lăţime. În vârful bradului a fost instalată, cum a devenit deja o tradiţie din 2004, o stea împodobită cu 25.000 de cristale Swarowski având diametrul de trei metri.
Momentul aprinderii numeroaselor beculeţe colorate cu care este ornat a fost însoţit de un spectacol pe măsura evenimentului, la care au participat artişti precum Tony Bennett, Tori Kelly, Pentatonix, Sarah Mclachlan, Neil Diamond, Josh Groban, Garth Brooks, Trisha Yearwood, Jordan Smith şi City Rockettes. De asemenea, Kate McKinnon şi Alec Baldwin l-au ajutat pe primarul oraşului New York, Bill de Blasio, să aprindă beculeţele de Crăciun, în uralele mulţimii prezente.
Giganticul brad de Crăciun, o tradiţie anuală din 1931, va rămâne aprins până la 7 ianuarie, potrivit The Excelsior.
Magia sărbătorilor de iarnă îşi face, însă, simţită prezenţa şi în numeroase alte locaţii ale metropolei, potrivite pentru toate vârstele. Printre acestea se numără spectacolele The Rockettes de la Radio City Music Hall, ce vor avea loc până la 2 ianuarie, dar şi ''Spărgătorul de nuci'' în interpretarea companiei de balet New York City Ballet, la care iau parte, printre alţii, 90 de dansatori şi 62 de muzicieni, ultima reprezentaţie fiind la 31 decembrie.
Împătimiţii sesiunilor de cumpărături ajunşi la New York nu pot rata ocazia unui periplu prin magazinele cu renume internaţional precum Macy's Herald Square, Saks Fifth Avenue din spatele Rockefeller Center, Lord & Taylor sau Bloomingdale, ale căror vitrine frumos decorate cu ocazia sărbătorilor de iarnă reprezintă în sine un spectacol de muzică şi lumini. Înainte de a le vizita se poate face şi un tur virtual al acestora, o şansă oferită de Google care dă posibilitatea vizitării a 18 centre comerciale din confortul căminului, cu ajutorul aplicaţiei Winter Wonderland. Aceasta prezintă o serie de imagini de înaltă rezoluţie ce înfăţişează vitrinele formând astfel o panoramă interactivă. Ba mai mult, pentru un plus de veridicitate, aplicaţia poate fi conectată la un dispozitiv de realitate virtuală, potrivit Daily Mail.
Odată ajunşi la New York, indiferent de sezon, merită vizitat şi Muzeul Naţional 11 Septembrie, amenajat pe locul în care s-a aflat World Trade Center, distrus în atentatele teroriste din 2001 soldate cu aproape 3.000 de morţi. De asemenea, nu trebuie ratat nici Central Park din Manhattan, deschis în 1859, o oază de natură în ''Oraşul care nu doarme niciodată'', vizitată anual de circa 25 de milioane de persoane.
De pe lista obiectivelor turistice nu trebuie să lipsească nici Empire State Building, Podul Brooklyn, Flatiron Building (cel mai vechi zgârie-nori din New York - 1902), centrul Rockefeller, Muzeul Metropolitan de Artă, Muzeul Guggenheim, Muzeul American de Istorie Naturală, Opera Metropolitană, Catedrala Sfântul Patrick, celebra Wall Street, dar şi Broadway, arteră emblematică pentru cultura americană şi nu numai datorită zecilor de teatre ale sale pe a căror scândură se joacă producţii de renume internaţional.
Alte atracţii de neratat în această perioadă a anului în marea metropolă americană sunt patinoarele, ce se ''asortează'' de minune cu cidrul de mere cu mirodenii, cu ciocolata caldă, plăcinta tradiţională cu brânză şi celebrul ''eggnog'', dar şi evenimentele religioase, precum slujbele şi concertele tradiţionale anuale de la Cathedral of Saint John the Divine, cel mai important dintre acestea fiind ''Concertul pentru Pace'', de la 31 decembrie (prima ediţie a avut loc în 1984).