28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
NASA pregăteşte lansarea unei misiuni pentru studierea unui asteroid care ar putea să se ciocnească cu Terra
NASA pregăteşte lansarea unei misiuni pentru studierea unui asteroid care ar putea să se ciocnească cu Terra

NASA are în vedere lansarea unei sonde spaţiale pentru a studia un asteroid care în viitor ar putea să ajungă să se ciocnească cu planeta noastră, cu efecte devastatoare, conform unui material publicat de news.com.au.
Asteroidul, denumit Bennu, intersectează orbita Pământului la fiecare 6 ani, iar oamenii de ştiinţă au constat că trece din ce în ce mai aproape de planeta noastră, după descoperirea sa, în 1999, conform unui material publicat de New York Post. Acest asteroid a deviat cu aproximativ 160 de kilometri de la traiectoria sa din momentul descoperirii. Astfel, în 2135, Bennu va trece printre Pământ şi Lună, la "o aruncătură de băţ" în termeni astronomici de planeta noastră, anunţă şi publicaţia Sunday Times.
Cu ocazia acestei treceri, gravitaţia Pământului ar putea să-i modifice orbita lui Bennu, "având potenţialul de a pune acest asteroid pe o traiectorie incidentă cu Terra, mai târziu, în cursul acelui secol", conform profesorului Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona.
Bennu are diametrul de aproximativ 487 de metri şi se deplasează pe o orbită în jurul Soarelui cu viteza medie de 101.000 km/h. Riscul unui impact cu Pământul este mic, dar totuşi nu poate fi ignorat. Dacă un astfel de eveniment s-ar produce, el ar fi echivalent cu detonarea a 3 miliarde de tone de explozibili, o explozie de 200 de ori mai puternică decât cea a bombei atomice de la Hiroshima.
'Bennu se află la limită, în ceea ce priveşte dimensiunea, pentru un obiect cosmic capabil să producă o catastrofă globală", a comentat şi profesorul Mark Bailey de la Observatorul nord-irlandez Armagh, pentru Sunday Times.
În aceste condiţii, NASA vizează lansarea sondei Osiris-Rex spre asteroidul Bennu în luna septembrie. În primul an după lansare sonda va orbita în jurul Soarelui până va acumula suficientă viteză pentru a fi proiectată înapoi spre Pământ, de unde, printr-un efect de praştie şi cu viteza sporită încă o dată, va porni spre întâlnirea cu asteroidul Bennu, care, conform calculelor, ar urma să aibă loc în august 2018. Osiris-Rex va petrece un an în apropierea asteroidului, îi va cartografia suprafaţa şi va culege mostre prin aspirare, după care va reveni spre Pământ.
Bennu este o relicvă rămasă de la formarea sistemului nostru solar şi ar putea avea un conţinut bogat în molecule organice, conform lui Dante Lauretta. "Asteroizii ca Bennu ar fi putut să aducă astfel de molecule organice pe Pământul abia format, contribuind la supa primordială din care a apărut viaţa", a adăugat el.
"Trebuie să aflăm totul despre Bennu — dimensiunile sale, masa şi compoziţia. Aceste informaţii ar putea să se dovedească vitale pentru generaţiile viitoare", a subliniat Dante Lauretta.


Articole înrudite