Monştrii acvatici precum cei descrişi în vechile povestiri ale marinarilor ar putea exista în realitate, spun cercetătorii. Ei nu sunt, însă, supravieţuitorii dinozaurilor.
Cercetătorii au discutat marţi, la Zoological Society of London, posibilitatea existenţei a astfel de creaturi în adâncul apelor. „Există un număr imens de oameni care au văzut monştri marini şi nu pot fi toate clasificate drept greşeli, animale cunoscute sau farse. Observaţiile făcute de oamenii de ştiinţă sunt descrieri ale întâlnirilor cu animale adevărate, necunoscute până acum. Şi, întrucât continuăm să descoperim noi animale acvatice foarte mari, precum noi specii de balene sau de rechini, idea unor astfel de monştri este plauzibilă”, a declarat paleontologul dr. Darren Naish.
Unii sugereau că monştrii din ziua de azi ar putea fi plesiozaurii, reptile marine cu gât lung care trăiau şi pe vremea dinozaurilor sau alţi supravieţuitori ai lumii preistorice. Dr. Naish crede că acest lucru este improbabil şi arată că "paradigma supravieţuitorilor preistorici" contrazice ceea ce se ştie de pe urma fosilelor. "Ideea că monştrii ar fi plesiozauri nu este deloc o explicaţie bună", a spus Naish.
Dr. Charles Paxton de la Universitatea St. Andrews spune că este greşit să credem că am descoperit până acum toate animalele mari din oceane. "Dacă ne bazăm doar pe criteriul de mărime, facem o mare greşeală", a spus Paxton. "În 1995, s-a descoperit o specie de pisică de mare care trăieşte pe fundul oceanului şi care măsura 3.42 de metri, Am descoperit şi noi specii de balene", a mai spus cercetătorul, care subliniază, însă, că şansele de a găsi un plesiozaur în viaţă sunt extrem de mici.
Opt specii de animale marine imense au fost descoperite în ultimii 20 de ani.