Mici dispozitive de urmărire, dotate cu baterii solare, au fost montate pe nouă broaşte ţestoase, în Australia, pentru a dezvălui secretele ''anilor pierduţi'' din viaţa acestor reptile, informează Xinhua.
Acest proiect marin realizat în premieră are ca scop principal descoperirea de informaţii cu privire la misterioasa ţestoasă cu carapace plată din Australia care, odată ajunsă în apă, ''dispare timp de cinci-zece ani'', după cum a declarat Aaron Sprowl, curator-şef în cadrul Sea Life Sunshine Coast. El a adăugat că scopul urmăririi prin satelit a acestor reptile ''este de a încerca să ne facem o idee cu privire la locul în care se duc şi la ceea ce fac''.
După ce au fost colectate în luna februarie 2016, pe vremea când abia ieşiseră din ouă, broaştele ţestoase şi-au petrecut primul an din viaţă în cadrul acvariului Sea Life.
Acum, reptilele măsoară 15 centimetri lungime şi au fost eliberate marţi, la 10 mile nautice de coasta Queensland, într-o zonă apropiată celei în care s-au născut.
Oamenii de ştiinţă implicaţi speră ca proiectul să ajute la salvarea de la dispariţie a acestei specii native din Australia şi să contribuie la conservarea ei.
Dispozitivul poate rezista circa trei luni înainte de a ceda din cauza creşterii în dimensiuni a reptilelor, mai arată sursa citată.
În 2018 alte noi exemplare de ţestoase cu carapace plată urmează să fie eliberate în sălbăticie.