Situat în Marea Coralilor în apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei, Marea Barieră de Corali este cel mai mare recif de corali din lume, fiind considerat patrimoniu naţional şi mondial. Cuprinde aproximativ 3 000 de recifuri şi 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2 600 kilometri şi acoperă o suprafaţă de 344 400 kmp, potrivit Guinness World Records.
Reciful adăposteşte 5.000 de tipuri de moluşte, 1.800 de specii de peşti, 125 de tipuri de rechini şi nenumărate organisme miniaturale, potrivit natgeo.ro, dar şi ''marea'' de corali, cu peste 400 de specii, cu o multitudine de forme, creată cu milioane de ani în urmă şi supusă mereu schimbărilor.
Marea Barieră de Corali a fost descoperită întâmplător, în vara anului 1770, de către exploratorul britanic, căpitanul James Cook, nava sa lovindu-se de masa de corali. Câteva decenii mai târziu, cartograful englez Matthew Flinders denumea acest ''organism viu'' — Marea Barieră de Corali.
Reciful gigantic este construit de nişte organisme coloniale minuscule — polipi coralieri — în ale căror celule se află alge simbiotice, precizează natgeo.ro. Prin procesul de fotosinteză al acestora, fiecare polip poate produce un ''bloc'' din carbonat de calciu (calcar), care, suprapunându-se, extind colonia. Apoi, alte vietăţi marine se fixează şi se răspândesc, contribuind la legarea componentelor.
Coralii cresc cel mai bine în ape puţin adânci, limpezi şi agitate, cu multă lumină, care favorizează fotosinteza.
Înscrisă în Patrimoniul mondial al UNESCO în 1981, Marea Barieră de Corali este un univers de culoare şi unul din cele mai frumoase peisaje din lume. Este, totodată, un ecosistem extrem de fragil, schimbările climatice din ultimele decenii, dar şi poluarea masivă a apelor şi-au pus amprenta asupra viitorului său.