27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Manipularea radiaţiei solare, o ameninţare la adresa florei şi faunei sălbatice
Manipularea radiaţiei solare, o ameninţare la adresa florei şi faunei sălbatice

Tehnicile ce vizează manipularea radiaţiei solare pentru a atenua fenomenul de încălzire a climei ar putea să provoace, dacă ar fi întrerupte brusc, dispariţia mai multor specii din flora şi fauna sălbatică, a avertizat un studiu american publicat recent, informează AFP.
"O încălzire rapidă după oprirea acestei geo-inginerii solare ar putea provoca apariţia unei ameninţări uriaşe care ar plana asupra mediului înconjurător şi asupra biodiversităţii", a subliniat Alan Robock, profesor la Universitatea Rutgers din statul american New Jersey.
O astfel de întrerupere ar duce la extincţia, locală sau chiar mondială, a numeroase specii de amfibieni, mamifere, corali şi plante, potrivit acestui studiu publicat în Nature Ecology & Evolution.
Această tehnologie, ce nu a fost niciodată testată, constă în injectarea în straturile înalte ale atmosferei a miliarde de particule create cu scopul de a reflecta o parte din radiaţia solară în spaţiu. Anumite erupţii vulcanice au făcut acest lucru pe cale naturală în trecutul planetei noastre.
Pentru susţinătorii acestei teorii, este vorba despre a contracara mai uşor dereglarea climei, care, determinând o încălzire cu peste 1 grad Celsius în raport cu era preindustrială, a avut deja efecte nefaste asupra Terrei (valuri de căldură, furturi intense, etc.).
Prin Acordul pentru climă semnat la Paris în 2015, statele lumii s-au angajat să acţioneze pentru a limita această încălzire sub pragul de 2 grade Celsius. Însă acţiunile demarate pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră rămân insuficiente, determinându-i pe anumiţi experţi să reconsidere aceste tehnici de geoinginerie controversate.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă americani şi-au imaginat că peste 5 milioane de tone de dioxid de sulf au fost dispersate în atmosferă cu ajutorul unor avioane, la nivelul Ecuatorului, în fiecare an timp de 50 de ani, din 2020 până în 2070. În acelaşi interval, omenirea a continuat să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră, însă nu suficient de repede.
Modelele informatice arată că în acest scenariu temperatura medie de pe Terra va scădea într-adevăr cu 1 grad Celsius.


Articole înrudite