16 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mai mulţi cercetători italieni susţin că Giulgiul din Torino este autentic
Mai mulţi cercetători italieni susţin că Giulgiul din Torino este autentic

O testare cu carbon radioactiv făcută în anul 1988 asupra Giulgiului despre care Biserica susţine că a acoperit trupul lui Iisus arăta că bucata de pânză avea o vechime de doar 728 de ani, deci este un fals. Acum însă, mai mulţi cercetători italian susţin că au o explicaţie pentru acest rezultat. O echipă de cercetători de la Universitatea Politecnico di Torino crede că rezultatul analizei cu carbon nu este corect. Ei spun că Giulgiul a fost contaminat cu particule radioactive, în timpul marelui cutremur cu o magnitudine de peste 8 grade, care a avut loc în Ierusalim, în anul 33 e.n. Astfel, declară ei, Giulgiul din Torino este real, dar rezultatul testului cu carbon a dat eroare din cauza acestei contaminări.
Radiaţia explică şi modul în care imaginea trupului persoanei crucificate s-a imprimat pe pânză. Neutronii eliberaţi în timpul cutremurului au interacţionat cu nuclei de nitrogen. Tot această radiaţie a mărit nivelul de izotopi 14 de carbon din pânză. Astfel se explică de ce, la testarea din 1988, Giulgiul a fost considerat un fals, fiind plasat mult mai recent în timp. Ei cred că bucata de pânză este autentică, adică dateză din perioada în care a trăit Iisus.
Rezultatele cercetării echipei din Torino au fost publicate în revista Meccanica.
Şi alţi savanţi au bănuit anterior că bizara imagine imprimată pe Giulgiu a fost obţinută prin radiaţie. Până acum însă, nimeni nu ştia de unde a apărut radiaţia. De obicei, acest fenomen este produs de acceleratoare de particule sau de reactoare nucleare. Profesorul Alberto Carpinteri, de la Politecnico di Torino, spune că există şi o sursă naturală pentru asemenea radiaţii neutronice, respectiv cutremurele. Pentru a se demonstra noua teorie, Giulgiul ar trebuie să fie testat din nou, cu o tehnologie de ultimă oră. Mark Antonacci, expert în analizarea Giulgiului, i-a cerut Papei Francisc aprobare pentru a face această analiză moleculară a pânzei.
Prima menţionare documentară a Giulgiului datează din secolul al XIV-lea, când bucata de pânză se afla în posesia unui cavaler francez, în oraşul Lirey. În decursul timpului, acest Giulgiu şi-a schimbat de multe ori proprietarul, ajungând în Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino, unde se află şi acum, abia în anul 1578. Pânza, cu o lungime de peste 4 metri, are imprimată imaginea unui bărbat care a fost crucificat.


Articole înrudite