15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Laureaţi Oscar care au câştigat şi Zmeura de Aur
Laureaţi Oscar care au câştigat şi Zmeura de Aur

De 30 de ani premiile Zmeura de Aur \"recompensează\" cele mai penibile, mai slabe şi mai ridicole performanţe actoriceşti, fiind decernate cu o seară înainte de cele mai râvnite premii pentru excelenţă în cinematografie, premiile Oscar. Aşa cum spunea Napoleon, \"de la sublim la ridicol nu-i decât un pas\", iar această maximă este pe deplin confirmată şi de carierele unor staruri de primă magnitudine de la Hollywood, care au câştigat atât Oscarul pentru excelenţă cât şi Zmeura pentru roluri mai puţin inspirate.
Iată în continuare câteva nume celebre de la Hollywood ale căror cariere actoriceşti au descris traiectorii sinusoidale între Oscar şi Zmeura de Aur.

Laurence Olivier

O mare legendă a cinematografiei mondiale, Laurence Olivier a câştigat trei premii Oscar (dintre care două onorifice) şi două Zmeure de Aur. El este, de altfel, primul actor laureat al unui premiu Oscar (\'Hamlet\' 1948) care a primit şi Zmeura cu rolul din \"The Jazz Singer\", în 1981, la prima ediţie a premiilor Zmeura de Aur, urmată de încă o Zmeură doi ani mai târziu pentru rolul din \"Inchon\".

Ben Affleck

Ben Affleck a câştigat suficiente Zmeure pentru a face gem: cel mai prost actor pentru rolurile din \'Daredevil\', \'Gigli\' şi \'Paycheck\', precum şi Zmeura pentru cel mai prost cuplu dintr-un film cu rolul din \'Gigli\', alături de Jennifer Lopez. Interesant este şi faptul că el a adunat toată această \"zmeură\" într-un singur an, în 2004. Desigur însă că Affleck şi-a putut găsi consolarea în cele două premii Oscar câştigate în carieră — cel pentru cel mai bun scenariu original cu \'Good Will Hunting\' (1998) şi cel pentru cel mai bun film cu \"Argo\" (2013).

Roberto Benigni

Un actor genial, care aminteşte de Chaplin pentru unii, a purtat filmul \"La vita e bella\" (1997) pe culmile succesului la gala Oscar din 1999 când a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal dar şi premiul pentru cel mai bun film străin în calitate de regizor al acestei producţii. Acelaşi geniu actoricesc i-a adus însă şi o Zmeură de Aur pentru cel mai prost actor în \'Pinocchio\' (2002).

Halle Berry

Este cunoscut faptul că Hollywood-ul poate fi nedrept cu actriţele, situaţie exemplificată de greutatea cu care multe actriţe talentate îşi găsesc roluri bune după ce au câştigat câte un Oscar. Din acest punct de vedere, Halle Berry este una dintre cele mai neîndreptăţite actriţe. După ce a câştigat premiul Oscar în rolul unei mame văduve în filmul \'Monster\'s Ball\' (2001), Halle Berry a reuşit să fie sexi şi atât în rolul principal din \"Catwoman\", în 2004. Acest rol i-a adus o binemeritată Zmeură de Aur la categoria rezervată celor mai slabe actriţe.

Marlon Brando

O legendă a marelui ecran, un personaj carismatic ce întruchipează, alături de James Dean, Elvis Presley şi Marilyn Monroe, generaţia rebelă de la Hollywood din anii \'50, Marlon Brando a fost mai mult preocupat să nu facă niciun compromis ca actor decât să câştige premii. Primul lui Oscar, pentru filmul \'On the Waterfront\' (1954), a fost urmat de cel pentru rolul din \'The Godfather\' (1972), pe care însă l-a refuzat trimiţându-o pe actriţa activistă pentru drepturile amerindienilor Sacheen Littlefeather (Maria Cruz) să-l accepte în locul său. Spre sfârşitul carierei sale însă, lui Marlon Brando părea că nu-i mai pasă de actorie, de mesajul pe care-l transmite publicului şi a primit şi o Zmeură de Aur pentru rolul din \'The Island of Dr. Moreau\' (1996).

Sandra Bullock

Sandra Bullock a avut un excelent an 2009, jucând în două dintre cele mai mari succese de box-office din cariera sa: \'The Proposal\' şi \'The Blind Side\'. Ea a primit şi prima nominalizare la Oscar din carieră pentru rolul din \"The Blind Side\", nominalizare care s-a materializat într-un Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Puterea emanată de Sandra Bullock în aceste roluri i-a făcut pe mulţi să treacă cu vederea un fiasco de comedie romantică realizată în acelaşi an, \"All About Steve\". Nu însă şi pe organizatorii premiilor Zmeura de Aur. Sandra a câştigat două Zmeure de Aur cu acest film, pentru cea mai proastă actriţă şi pentru cel mai prost cuplu, alături de Bradley Cooper, unul dintre favoriţii la Oscar din acest an. Până la urmă însă tot Sandra a avut ultimul cuvânt şi, cu demnitate, s-a prezentat în persoană pentru a-şi primi Zmeura.

Sofia Coppola

Cazul Sofiei Coppola este considerat unul dintre cele mai flagrante cazuri de nepotism din istoria cinematografiei. Regizorul Francis Ford Coppola şi-a distribuit fiica într-un rol secundar în \'The Godfather: Part III\' (1990), filmul cel mai slab al seriei \"Naşul\". Pentru acest rol ea a primit în 1991 două Zmeure de Aur, una pentru cea mai proastă actriţă în rol secundar şi una pentru cea mai slabă actriţă la debut. Doisprezece ani mai târziu Sofia a fost nominalizată la Oscar pentru regie şi scenariu cu producţia \'Lost in Translation\', reuşind să câştige la categoria scenariu original.

Kevin Costner

Despre Kevin Costner este greu să spui dacă este un actor bun sau prost. Laureat a două premii Oscar, Costner are şi o impresionantă colecţie de Zmeure de Aur, \"distincţie\" pe care a primit-o de şase ori. Momentul de glorie al lui Costner este legat de filmul \'Dances with Wolves\' cu care a primit Oscarul pentru regie şi pe cel pentru cel mai bun film, plus nominalizarea la categoria cel mai bun actor. Un an mai târziu câştiga şi prima Zmeură de Aur, pentru cel mai prost actor, cu rolul din for \'Robin Hood: Prince of Thieves\'. A urmat o Zmeură de Aur pentru cel mai slab sequel în 1995 pentru \"Wyatt Earp\", o Zmeură pentru cel mai prost actor în 1996 cu \"Waterworld\" şi încă trei în 1997 cu filmul \'The Postman\' pentru cel mai prost film, regie şi interpretare.

Faye Dunaway

La doar câţiva ani după ce a câştigat un Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal cu filmul \"Network\" (1977), Faye Dunaway a primit şi două Zmeure. Prima dintre ele a venit în 1982 pentru rolul principal feminin din filmul \'Mommie Dearest\', zmeură pe care a împărţit-o cu Bo Derek (\"Tarzan, the Ape Man\"). A doua Zmeură însă a putut să o păstreze pe toată pentru ea: cea mai slabă actriţă în rol secundar cu filmul \"The Temp\" (1993).

Al Pacino

Unul dintre cei mai iubiţi şi respectaţi actori de la Hollywood, Al Pacino a fost nominalizat de opt ori la Oscar şi a câştigat doar o dată, în 1993, pentru rolul din \"Scent of a Woman\" (Parfum de femeie). În ceea ce priveşte Zmeura de Aur, \"performanţele\" sale sunt oarecum mai bune: două premii câştigate din şase nominalizări. Cariera lui Al Pacino a fost \"decorată\" cu Zmeura de Aur pentru cel mai prost cuplu de actori şi pentru cel mai prost actor în rol secundar în 2012, cu filmul lui Adam Sandler (un abonat al Zmeurei de Aur) \"Jack and Jill\". Chiar şi aşa, au existat unii critici care i-au luat partea lui Al Pacino, considerând rolul din acest film un fel de pamflet autoironic al starului şi nicidecum actorie de slabă calitate.


Articole înrudite