Acum, că am supravieţuit unui „sfârşit al lumii“, este timpul să ne pregătim pentru următorul. Potrivit yahoo!News, din anul 992 încoace, când Bernard von Thüringen era sigur că va veni sfârşitul lumii, umanitatea a aşteptat de peste 70 de ori o catastrofă imensă, care să distrugă planeta. Cu toate acestea însă, suntem încă aici să vorbim despre asta. Iar ocaziile nu vor lipsi: prima va fi pe 21 octombrie, cel puţin aşa crede predicatorul Harold Camping, care şi-a corectat cu câteva luni previziunile, dar vor urma fatidicul sfârşit prezis de maiaşi (2012), trecerea asteroidului Apophis (2029 sau 2036) şi, în fine, sfârşitul lumii în 2050. Iniţial, Harold Camping prevăzuse că Ziua Judecăţii ar avea loc pe 21 mai. Potrivit declaraţiilor sale, calculele se bazau pe interpretarea Bilbliei, însă, când pe 22 mai, Camping, familia şi adepţii săi s-au pomenit încă în viaţă, profetul a decis să refacă un pic calculele şi şi-a dat seama că a făcut câteva greşeli. Acum, sfârşitul lumii va fi pe 21 octombrie, adică cinci luni mai târziu decât data iniţială. Deşi profeţia s-a dovedit eronată, mulţi dintre adepţii lui Camping continuă să îşi urmeze orbeşte idolul şi se pregătesc de marele sfârşit. Între timp, Camping şi-a asigurat 150 de posturi de radio şi TV pe întreg teritoriul Statelor Unite, precum şi conturi substanţiale în bancă.
Nu doar naivii americani, dar şi 38 de familii italiene au crezut în profeţiile apocaliptice şi s-au înscris în Asociaţia Ezoterică „Quinta Essencia“. Toţi au obţinut cetăţenia mexicană şi în 2008 s-au stabilit într-o fortăreaţă situată în antica localitate maya din Yucatan, Xul (Mexic). Aşa-numitul „Refugiul Vulturilor“, compus dintr-un grup de vile fortificate cu porţi şi ferestre antiexplozive, refugii şi tuneluri subterane, a fost amenajat special în aşteptarea sfârşitului lumii. Uşile şi pereţii celor 16 locuinţe luxoase sunt realizate din materiale capabile să reziste mai multe ore la foc, în timp ce un lac artificial ar garanta supravieţuirea în caz de secetă. Locuitorii acestei colonii adoptă un stil de viaţă secret şi obiective menite „să apere şi să conserve echilibrul ecologic“.
Complexul de construcţii formează un fel de fortăreaţă cu nume inspirat din străvechea civilizaţie maya, un refugiu situat într-un spaţiu astfel proiectat încât să reziste apocalipsei iminente, deşi numele original „Xul“ înseamnă „sfârşit“. Dincolo de aceste convingeri absurde, există şi un aspect pozitiv. Construcţia refugiului, începută în 2008, precum şi întreţinerea acestuia au creat zeci de locuri de muncă într-o zonă a Mexicului destul de săracă.
Eşecul profeţiilor lui Camping a lăsat în urmă şi dezamăgiri. Este cazul pensionarului Robert Fitzpatrick, unul dintre cei mai împătimiţi adepţi ai lui Camping, care a cheltuit 140.000 de dolari în donaţii pentru campania predicatorului. Fitzpatrick se afla în Times Square, cu o Biblie în mână şi cu manifeste în cealaltă, încercând să-i convingă pe trecători de adevărul spuselor idolului său. Când a fost intervievat de reporterii de la Reuters, pe 21 mai, după ora şase, ora prevăzută pentru Marele Sfârşit, tot ce a reuşit să spună a fost: „Nu vă pot spune ce simt acum. Evident, nu am înţeles corect lucrurile pentru că suntem încă aici“. Nu aceeaşi atitudine a avut-o Keith Bauer, un şofer care a condus zile întregi din Maryland până în Auckland, California, sediul Family Radio, radioul lui Harold Camping, pentru a fi alături de idolul său. „Am avut unele îndoieli, dar am vrut să las scepticismul deoparte pentru că vreau să cred în Dumnezeu. Mi-am dorit asta, deoarece cerul este mult mai bun decât pământul“, a spus Keith. Cei mai mulţi dintre adepţi, deşi au cheltuit mare parte din economiile familiei pentru donaţii pentru camping, au decis să se întoarcă la viaţa lor dinainte. Alţii, în schimb, aşteaptă „fatidica“ zi de 21 octombrie.