04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Impactul schimbării climatice asupra animalelor a fost până în prezent mult subestimat
Impactul schimbării climatice asupra animalelor a fost până în prezent mult subestimat

Încălzirea globală afectează aproape jumătate dintre mamiferele terestre şi un sfert dintre păsările ameninţate, ceea ce înseamnă un impact mult mai grav decât se estima până acum, subliniază un nou studiu citat de AFP.
Primatele şi elefanţii sunt printre animalele cele mai afectate, în special pentru că nu se reproduc repede şi se adaptează lent la schimbări de mediu rapide, se menţionează în studiul publicat în revista Nature Climate Change.
Potrivit acestui studiu, la întocmirea căruia a participat universitatea din Queensland, Australia, efectele negative sunt deja în curs pentru "un mare număr" de specii.
"Impactul schimbării climatice asupra mamiferelor şi animalelor este în prezent foarte subestimat", afirmă cercetătorii, care au utilizat date din 136 de studii, efectuate asupra unui număr de 120 de specii de mamifere şi 569 specii de păsări.
Oamenii de ştiinţă au studiat în special curbele demografice, ratele de reproducere, zonele geografice, evoluţia climatelor, extinzându-şi apoi constatările la speciile ameninţate monitorizate de Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (UICN).
Din cele 873 de specii de mamifere monitorizate, 414 (47%) răspund "într-un mod negativ" procesului de încălzire. Pentru păsări, proporţia este de 23,4% (298 de specii), conchide studiul.
"Eforturile de cercetare şi conservare ar trebui să se intereseze mai mult de impactul 'aici şi acum' al schimbării climatice", nu numai de previziunile pentru viitor, scriu autorii.
Schimbarea climatică poate afecta animalele limitându-le accesul la apă sau la hrană, răspândind boli sau reducându-le habitatul.
La sfârşitul lui 2015, 195 de naţiuni au adoptat acordul de la Paris care prevede limitarea încălzirii sub pragul de 2 grade Celsius în raport cu Revoluţia industrială, dereglare generată în mare parte de arderea de combustibili fosili.
Însă din punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă această limită este încă foarte ridicată, iar angajamentele naţionale luate în acest stadiu sunt insuficiente, notează AFP.


Articole înrudite