Facebook le propune abonaţilor să-i trimită fotografiile lor compromiţătoare, în cadrul unui program testat în Australia pentru a lupta împotriva aşa-numitului "revenge porn", care constă în difuzarea de imagini sau înregistrări video intime fără consimţământul celor care apar în ele, relatează AFP.
Acest proiect li se adresează adulţilor care au partajat fotografii intime şi care se tem că anumite persoane rău intenţionate ar putea să le redistribuie din răzbunare pe reţelele sociale.
Gigantul propune ca aceste imagini să fie "tăguite" cu o amprentă electronică unică pentru a bloca preventiv distribuirea lor pe Facebook, Instagram sau Messenger.
Utilizatorii vor trimite mai întâi aceste imagini la eSafety Commission, Comisia australiană pentru securitate informatică. Ei le vor trimite apoi Facebook pe Messenger, în cadrul unui proces care va permite reţelei de socializare să le marcheze.
"Folosim o tehnologie de recunoaştere a imaginilor pentru a împiedica partajarea neautorizată de imagini intime", a declarat Antigone Davis, responsabilă pentru securitate în cadrul Facebook.
"Din cauza impactului mondial al Facebook şi Instagram, această acţiune preventivă le permite victimelor să se protejeze de viitoare încălcări", a explicat joi într-un comunicat Julie Inman, comisar australian pentru securitate informatică.
"Aceasta îi lipseşte de orice putere pe cei care încearcă în mod deschis să-şi umilească victimele faţă de prieteni, familie şi colegi", a adăugat ea.
Un purtător de cuvânt al Facebook a spus că Marea Britanie, Canada şi SUA ar urmă să participe şi ele la acest program.
Australia se află în prima linie a ţărilor angajate în lupta împotriva fenomenului "revenge porn". Comisia a lansat luna trecută un portal informatic care le permite victimelor să facă cunoscute cazuri de difuzare online a unor imagini fără consimţământ.
Potrivit unui recent sondaj efectuat de Comisie, o australiancă din cinci cu vârsta între 18 şi 45 de ani a fost deja victima utilizării rău-voitoare a unor imagini intime. În 53% din cazuri aceste acte de răzbunare s-au produs pe Facebook şi Messenger, în 11% pe Snapchat şi 4% pe Instagram.
"Revenge porn" este un fenomen mondial. Nu mai puţin de 2% dintre americanii utilizatori de internet i-ar fi căzut victime, potrivit unui studiu.