28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
''Eye of the Heaven'' este operaţional
''Eye of the Heaven'' este operaţional

Cel mai mare radiotelescop din lume (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope - FAST), amplasat într-o regiune muntoasă izolată a provinciei Guizhou, sud-vestul Chinei, este operaţional, relatează agenţiile de ştiri.
Radiotelescopul FAST, denumit ''Tianyan'' sau ''Eye of the Heaven'', cu o deschidere de 500 de metri, are o putere de fotografiere cu acurateţe a cupolei cereşti de două ori mai mare decât Observatorul Arecibo din Puerto Rico, care anterior a fost cel mai mare radiotelescop de pe Terra. ''Eye of the Heaven'' are o sensibilitate de două ori mai mare în captarea informaţiilor cereşti decât Observatorul Arecibo, scrie agenţia Xinhua.
''Radiotelescopul va genera cu siguranţă entuziasm, va face oamenii interesaţi de ştiinţă şi China importantă în lumea ştiinţelor'', a declarat pentru Xinhua Joseph Taylor, câştigător al premiului Nobel în Fizică (1993) şi astronom la Universitatea Princeton (SUA).
Douglas Vakoch, preşedintele METI International, organizaţie care promovează trimiterea de mesaje în spaţiul îndepărtat pentru căutarea formelor de inteligenţă extraterestră, a anunţat că astronomii din lumea întreagă vor fi invitaţi să poată folosi această nouă facilitate ştiinţifică printr-o evaluarea competitivă a propunerilor de observare.
Prin oportunitatea folosirii FAST de către comunitatea internaţională China îşi arată angajamentul pentru stimularea astronomiei ca o iniţiativă ştiinţifică globală, a mai spus Vakoch pentru Xinhua, adăugând că radiotelescopul ar putea ajuta la realizarea unor descoperiri dincolo de imaginaţia noastră cea mai naturală.
Potrivit lui Vakoch, FAST va fi folosit în primul rând pentru identificarea urmelor ale unor molecule organice complexe în spaţiul interstelar, ceea ce ar putea arăta cum sunt distribuite prin univers formaţiunile organice de bază — celulele, inclusiv potenţiale forme de inteligenţă extraterestră, ajutându-i astfel pe astronomi să caute mai multe răspunsuri la întrebarea — ''Suntem singuri în univers?''.
Construcţia lui FAST a început în 2011, fiind folosite 4.450 de paneluri speciale, o suprafaţă comparabilă cu circa 30 de terenuri de fotbal, scrie agenţia EFE. Pentru construcţia în zona muntoasă respectivă din Guizhou a fost necesară relocarea a peste 9.000 de localnici. Zona beneficiază de un regim special astfel că utilizarea reţelelor de telefonie mobilă pe o rază de 5 km în jurul radiotelescopului este interzisă pentru ca undele radio ale comunicaţiilor mobile să nu interfereze activitatea radiotelescopului, scrie EFE. Potrivit estimărilor, costul total al radiotelescopului este de circa 165 de milioane de euro.


Articole înrudite