Construirea de adăposturi pentru salvarea oamenilor în cazul producerii unor dezastre sau războaie nu este o idee nouă, însă pentru omul de afaceri Robert Vicino a devenit principala misiune a vieţii. După ce a construit un astfel de buncăr în statul american Indiana, Vicino a prezentat, săptămâna trecută, noul său proiect în acest sens.
Este vorba despre un complex de lux construit într-un oraş din Germania, Rothenstein, pe locul unui fost depozit de muniţie existent din Al Doilea Război Mondial, informează Daily Mail. Buncărul este proiectat să reziste la o explozie nucleară, la agenţi chimici, cutremure sau tsunami şi este in fapt un complex rezidenţial de lux, fiind dotat cu apartamente, piscine, teatre, săli de sport, restaurante sau zonă pentru aterizarea elicopterelor.
Terenul pe care se află acest complex de cinci stele, denumit Vivos Europa One, este evaluat la 1,1 miliarde de dolari, deşi a fost cumpărat cu suma de 225 de milioane de dolari. Fiecare apartament are o suprafaţă de 230 de metri pătraţi, care va putea fi amenajată aşa cum doreşte cumpărătorul, existând posibilitatea extinderii suprafeţei până la 460 metri pătraţi. Rezidenţii vor plăti separat pentru achiziţia apartamentelor, dar vor achita şi taxe suplimentare pentru administrarea complexului. Tot în cadrul complexului vor exista drumuri de acces, o cramă, locuri speciale pentru rugăciuni, o staţie TV şi un centru de detenţie.
În ceea ce priveşte siguranţa, buncărul este dotat cu numeroase tuneluri, cu sisteme de securitate proprii, precum şi uşi rezistente la gloanţe. De asemenea, există un sistem de generare a energiei, un container pentru apă, precum şi sisteme de climatizare, de ventilaţie, de filtrare a aerului şi de comunicare.
"Suntem mândri să ducem la bun sfârşit acest proiect epic în aceste vremuri tulburi. In cazul producerii unei catastrofe, familiile vor trebui să ajungă la cel mai apropiat aeroport, de unde vor fi transportaţi cu elicopeterele Vivos", a declarat Robert Vicino.
În urmă cu câţiva ani, un alt american, Larry Hal, a decis să-şi investească banii în construirea de blocuri care să reziste Apocalipsei. El a cumpărat un siloz care fusese folosit pentru lansarea de arme nucleare, în Kansas, şi a decis să construiască apartamente de lux. Construit să reziste unei bombe atomice, blocul are pereţi cu o grosime de 3 metri, iar construcţia ajunge până la 50 de metri adâncime. Blocul subteran este proiectat să reziste mai multor scenarii devastatoare, cum ar fi pandemii, atacuri teroriste, radiaţii ucigaşe sau foamete. "Oamenii se tem de multe catastrofe. Eu personal mă tem că exploziile solare vor distruge reţeaua electrică, ceea ce va provoca haos", susţinea Hall.
Un etaj din cele şapte cu destinaţie rezidenţială costă două milioane de dolari, iar jumătate de etaj poate fi achiziţionată cu un milion de dolari.
Locaţia exactă a complexului subteran este păstrată secretă.