Tehnologia de producţie a dronelor avansează pe zi ce trece. Aparatele devin tot mai mari şi mai rapide şi sunt din ce în ce mai uşor de controlat. În acelaşi timp, domeniul medical se confruntă cu problema vehiculelor care nu pot interveni la timp, în caz de urgenţă, datorită, în principal, traficului aglomerat din marile oraşe. Prin urmare, care ar fi şansele ca dronele să ia locul ambulanţelor şi să înceapă să transporte pacienţi în aşa fel încât aceştia să ajungă mult mai repede în spitale?
La această idee s-au gândit deja specialiştii companiei americane Argodesign, care au proiectat o dronă având rolul unei ambulanţe cu o capacitate de un singur pacient. Acesta va fi însoţit de un paramedic pe tot parcursul zborului.
Drona poate fi controlată prin GPS, de către un pilot sau în ambele moduri. Vehiculul are o dimensiune echivalentă cu cea a unui automobil obişnuit, ceea ce înseamnă că poate ateriza aproape în orice loc al oraşului. "Bineînţeles că acest concept nu poate fi transpus deocamdată în realitate, dar tehnologia dronelor avasează rapid şi nu se ştie niciodată ce se va întâmpla în viitor. Credem că aceste aparate ar fi mai bine utilizate în scop medical şi nu de către armată sau de către pasionaţii de fotografii aeriene", au declarat reprezentanţii Argodesign.
Preţul de producţie al unei astfel de drone este estimat la 1 milion de dolari, cu mult mai puţin decât în cazul fabricării elicopterelor folosite astăzi de către paramedici.