Rămăşiţele unei fioroase reptile cu colţi, care cutreiera Terra acum 265 de milioane de ani, au fost descoperite în sudul Braziliei. Un craniu al acestui "ucigaş cu sânge rece" - la propriu -, pe numele său Pampaphoneus biccai, a fost găsit în Rio Grande do Sul, într-o porţiune de teren golaş, descoperită cu ajutorul aplicaţiei Google Earth. Specialiştii spun că prădătorul, de mărimea unui câine, era o reptilă prădătoare care a trăit cu aproximativ 40 de milioane de ani înaintea dinozaurilor, fiind un dinocefal, membru al grupului anteosaurilor carnivori.
Termenul de "pampas" denumeşte zonele de câmpie din America de Sud, iar "phoneus" este traducerea grecească pentru cuvântul "ucigaş". Deşi Pampaphoneus biccai a fost găsit pe teritoriul de azi al Braziliei, el a apărut într-o perioadă în care exista un singur continent, numit Pangea, care a început, ulterior, să se fragmenteze.
Până acum, rămăşiţe ale acestor creaturi au fost găsite doar în Rusia, Kazahstan, China şi Africa de Sud, dar descoperirea din Brazilia demonstrează că specia a fost mult mai răspândită decât se credea. Specialiştii cred că o punte de legătură, fără obstacole naturale, le-a permis acestor animale să migreze din Laurasia şi Gondwana (aflate în nordul supercontinentului Pangea), la extremitatea sudică a continentului.
La sfârşitul perioadei Permiene, în urmă cu cca. 250 de milioane de ani, a avut loc o catastrofă nemaivăzută, o extincţie masivă, determinată de o perioadă de vulcanism foarte intens care a durat aproape 500.000 de ani şi care a dus la dispariţia a 95% dintre vieţuitoare, printre care şi Pampaphoneus biccai.