Două specii de maimuţe foarte apropiate din punct de vedere genetic utilizează acelaşi limbaj mimico-gestual pentru a comunica, au aflat oamenii de ştiinţă în urma unui studiu realizat în Marea Britanie, citat de Press Association. Dacă un cimpanzeu şi o maimuţă bonobo se întâlnesc faţă în faţă pentru prima oară este foarte probabil să poată comunica fără prea mari dificultăţi, conform studiului recent.
Descoperirea este surprinzătoare ţinând cont că cele două maimuţe înrudite s-au separat de un strămoş comun în urmă cu unul-două milioane de ani. Acest lucru sugerează că gesturile cu semnificaţii comune ale primatelor sunt moştenite biologic şi ar putea fi întâlnite şi la oameni.
''Suprapunerea semnificaţiilor gesturilor întâlnite la bonobo şi cimpanzei este destul de substanţială (...) În viitor sperăm să învăţăm mai multe despre modul în care se dezvoltă gesturile pe parcursul vieţii maimuţelor'', a declarat unul dintre principalii autori ai studiului, dr. Kirsty Graham de la Universitatea din York, Marea Britanie.
Rcunoscute pentru capacitatea de a manifesta trăsături ''umane''
''De asemenea, vom examina dacă oamenii împărtăşesc vreunul dintre aceste gesturi ale maimuţelor mari şi vom încerca să aprofundăm înţelesul lor'', a adăugat ea.
Deşi limbajul mimico-gestual al cimpanzeilor a fost intens studiat, puţine lucruri se cunosc despre modul în care comunică maimuţele bonobo.
Oamenii de ştiinţă ştiau faptul că maimuţele împărtăşesc multe gesturi comune, însă nu era clar dacă acestea aveau acelaşi sens.
Maimuţele bonobo, specie din centrul Africii ameninţată cu dispariţia, seamănă cu cimpanzeii însă au dimensiuni uşor mai reduse. Aceste primate sunt recunoscute pentru capacitatea de a manifesta trăsături ''umane'' pozitive precum compasiunea, empatia şi altruismul, dar şi pentru statutul înalt de care se bucură femelele din interiorul grupurilor şi de importanţa pe care o joacă sexul în societatea lor.
Pentru noua cercetare, oamenii de ştiinţă au definit sistematic înţelesul a 33 de gesturi utilizate de bonobo şi le-au comparat cu cele ale cimpanzeilor. Semnificaţia fiecărui gest a fost stabilită prin observarea reacţiilor produse şi prin gradul de satisfacţie al exemplarului care îşi transmitea astfel mesajul. Spre exemplu, membrul anterior îndreptat către altă maimuţă bonobo se traducea prin ''urcă-te pe mine''. În acest caz, al doilea exemplar se urca pe prima maimuţă care nu mai gesticula indicând astfel că era mulţumită.
Printre alte ''traduceri'' ale gesturilor s-au numărat ''adu un obiect/mâncare'', ''urmează-mă'', ''dă-te la o parte'', ''încetează'' sau ''îngrijeşte-mi blana''. Acesta din urmă, exprimat prin scărpinarea propriului braţ, a fost un mesaj aproape universal recunoscut de ambele specii, la fel şi ''adu un obiect'' - atingerea propriei guri.
Pe de altă parte, gestul de ridicare pe membrele posterioare, întâlnit de bonobo, exprima o invitaţie la sex cu înţeles numai pentru această specie.
Multe dintre gesturi aveau mai mult de un înţeles, au mai descoperit oamenii de ştiinţă.
Echipa de cercetători a notat în jurnalul PLOS Biology că ''similaritatea dintre cele două specii este mult mai mare decât se preconizase''. ''Bonobo şi cimpanzeii nu împărtăşesc doar forma fizică a gesturilor, ci şi multe dintre înţelesurile acestora'', au notat oamenii de ştiinţă.