28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cercetători de la NASA pregătesc implementarea inteligenţei artificiale la dronele subacvatice
Cercetători de la NASA pregătesc implementarea inteligenţei artificiale la dronele subacvatice

Cercetători de la Jet Propulsion Laboratory al NASA lucrează la un proiect de îmbunătăţire a tehnologiilor submersibile actuale prin implementarea inteligenţei artificiale care să ajute roboţii subacvatici să execute misiuni ştiinţifice, scrie UPI.com.
Majoritatea dispozitivelor submersibile funcţionează în baza unor comenzi preprogramate. Fără a avea abilitatea de a lua decizii, abilităţile lor ştiinţifice şi gradul de adaptabilitate sunt limitate.
Cercetătorii de la NASA, în colaborare cu oameni de ştiinţă de la Caltech (Institutul de Tehnologie din California), Monterey Bay Aquarium Research Institute, Woods Hole Oceanographic Institute şi Remote Sensing Solutions, lucrează în prezent la dezvoltarea unui program de inteligenţă artificială pentru dispozitivele submersibile.
În prezent NASA efectuează o serie de teste în golful Monterey cu ajutorul unor drone subacvatice. Acestea sunt programate să efectueze măsurători care includ temperatura apei ori salinitatea şi folosesc prognozele meteorologice transmise prin intermediul sateliţilor pentru a-şi planifica rutele de deplasare. Inteligenţa artificială le va permite să observe schimbările la nivelul apei oceanelor în timp real, oamenii de ştiinţă urmăresc să poată integra două tipuri de informaţii — conexarea analizelor realizate în timp real cu planificările pe termen lung.
"Pentru a studia fenomenele oceanice impredictibile trebuie să dezvoltăm submersibile care pot naviga şi care pot lua decizii independent şi în timp real", a spus Steve Chien, şeful Grupului de Inteligenţă artificială din cadrul JPL. ''Astfel vom reuşi să înţelegem propriile noastre oceane şi poate şi pe cele de pe alte planete'', a mai spus acesta.
"Scopul nostru este să eliminăm efortul uman în ce priveşte pilotarea zilnică a acestor roboţi şi să ne concentrăm pe analizarea datelor colectate", a spus Andrew Thompson, profesor asistent pentru ştiinţa mediului şi inginerie în cadrul Caltech. "Vrem să oferim acestor submersibile libertatea şi abilitatea de a colecta informaţii utile fără să fie nevoie să intervenim noi pentru a le corecta", a mai spus Thompson.
Chiar dacă oamenii de ştiinţă nu sunt atât de departe de realizarea acestui deziderat, NASA şi celelalte agenţii spaţiale speră să poată folosi această tehnologie a dronelor subacvatice pentru explorarea oceanelor de pe alte planete şi corpuri cereşti.


Articole înrudite