Biologie (2004) : Heringii, mari comunicatori
În 2004, premiul Ig Nobel pentru biologie a fost câştigat de canadienii Ben Wilson, Robert S. Batty şi Lawrence M. Dill, cei care au demonstrat că heringii emit gaze digestive cu o precizie şi frecvenţă uluitoare şi le utilizează drept un formidabil mijloc de comunicare. Chiar aşa: de ce să ne formalizăm, dacă sistemul chiar funcţionează?
Astrofizică (2001): Infernul ar putea exista, într-o gaură neagră
Cei mai mulţi dintre creştini îşi petrec întreaga viaţă încercând să evite Infernul. Jack şi Rexella Van Impe, în schimb, preferă să ştie unde să-l găsească, aşa, pentru mai multă siguranţă. În 2001, cuplul de profeţi TV a dat publicităţii un material video în care au explicat cu lux de amănunte că de-acum celebrele găuri negre satisfac toate cerinţele tehnice pentru a găzdui Iadul. De altfel, tot în opinia celor doi, cea de-a doua venire a lui Hristos este iminentă.
Pace (2007): Războaiele viitorului vor fi combătute cu hormoni
Războiul nu e un lucru pentru cei slabi de înger, şi potrivit unora, nici pentru homosexuali. Există unii atât de convinşi de acest lucru, încât au studiat dezvoltarea unei revoluţionare Bombe Gay: lansată, bomba eliberează în aer substanţe afrodiziace capabile să declanşeze o irezistibilă atracţie sexuală între soldaţii din taberele opuse şi, drept consecinţă, să le diminueze agresivitatea. (Din seria "Make love, not war".)
Poate că cineva ar trebui să le explice şi celor de la Wright Laboratory din cadrul Air Force americane (care au propus studiul) că homosexualitatea nu este o boală infecţioasă.
Chimie (2008): Coca Cola, excitant sau anticoncepţional?
Unii o beau pentru a rămâne treji, alţi crezând că ajută la digestie; există şi cei care ar dori s-o utilizeze pentru a îndepărta rugina sau drept combustibil pentru rachete. Părea cumva de bun-simţ că nimănui nu i-ar putea trece prin cap s-o folosească drept metodă anticoncepţională. Şi totuşi, taiwanezii C.Y. Hong, C.C. Shieh, P. Wu şi B.N. şi-au propus să-i testeze forţa spermicidă, în cadrul unor experimente, săptămâni la rând. De-acum deloc surprinzător, alţi cercetători s-au gândit să facă un studiu pentru a demonstra că NU, Coca Cola nu este un spermicid eficient. Cu toţii s-au ales cu câte un un Ig Nobel.
Economie (2003): Liechtenstein, o ţară de închiriat
Ar putea fi prima schemă de tip "rent-a-state" din lume şi a fost pusă la punct de Karl Schwärzler, cel care a demonstrat cum poate fi închiriat întregul Liechtenstein, asigurându-şi astfel Ig Nobel-ul pentru Economie în 2003. Potrivit lui Schwarzler, închiriind în întregime micuţul principat european (la un preţ imbatabil de 320 lire sterline de persoană), potenţialii clienţi "corporate" pot avea "totul": fundalul pitoresc alpin, oportunitatea de a "brandui" cele mai reprezentative clădiri din ţara cu logo-ul companiei, accesul în Galeria Naţională de Artă şi Teatrul Naţional, în pivniţa de vinuri a familiei regale şi în cel puţin unul dintre castelele de basm ale Liechtenstein-ului, Schloss Gutenberg, datând din secolul al XIII-lea. Asta ca să nu mai vorbim de descărcarea de adrenalină provocată de gândul că au cucerit un întreg stat.
Zoologie (2010): Surpriză! Şi liliecii o fac
Faptul că animalele se masturbează este un lucru ştiut şi nu mai impresionează demult pe nimeni. Prin urmare, nu ar trebui să stârnească prea multă vâlvă nici descoperirea că animalele practică fellatio. Şi totuşi, studiul condus de Libiao Zhang, cercetătorul care a documentat felul în care liliecii obişnuiesc să se dedea acestei practici, cu scopul de a prelungi raportul sexual cu partenerul, a deflagrat în panorama ştiinţifică ca un scandal zoologic de proporţii. Zhang şi colegii şi-au susţinut cu un video descoperirea, deci nu-i de mirare că li s-a acordat Ig Nobel-ul pentru Zoologie.
Medicina (2004): Country-ul poate cauza manii suicidare
Probabil că multora li s-a întâmplat să spună "schimbă muzica aia că-mi tai venele". Data viitoare, ar putea fi util de ştiut că cineva ne-ar putea chiar lua în serios. Cum ar fi Steven Stack şi Jim Gundlach, de la Wayne State University şi Auburn University, autorii unui studiu care demonstrează că muzica aşa-numită country, cu tot bagajul ei de tematici depresive, provoacă tendinţe suicidare la bărbaţii din zonele metropolitane. Aşa că, dacă aveţi vreun prieten deprimat, evitaţi să-i faceţi cadou un CD cu Johnny Cash.
Literatură (2006): Scriitorii mai puţin inteligenţi folosesc cuvinte mai dificile
Este un lucru ştiut, mai era într-adevăr nevoie de un studiu? Din rigoare ştiinţifică, Daniel M. Oppenheimer a insistat însă să demonstreze, în cadrul unei serii de experimente practice, că scriitorii care se folosesc de cuvinte lungi şi dificile cel mai adesea fac acest lucru pentru a-şi ascunde nivelul scăzut de inteligenţă, în dauna textului. Verdictul? Ig Nobel.
Medicină (2009): Omul care îşi trosnea degetele
Printre nenumăratele mistere ale medicinei există unul care ne chinuie din copilărie: trosnitul degetelor chiar ne îmbolnăveşte de artrită? Subiectul a generat două şcoli de gândire, unii zic că da, alţii ba. Donald L. Unger a dorit să pună capăt, odată pentru totdeauna, polemicilor, petrecându-şi 50 de ani din viaţă trosnindu-şi doar degetele de la mâna stângă. Concluzia: pocnitul degetelor nu cauzează artrită.
Chimie (2010): Apa şi uleiul se amestecă, mai ales în Golful Mexic.
Acest Ig Nobel nu provoacă nici pe departe râsul, ci plânsul. I-a fost acordat inginerului Eric Adams, care, în 2000, a demonstrat cum, în urma unei scurgeri de petrol submarine, lichidul uleios nu se ridică direct la suprafaţă, ci se amestecă parţial cu apa mării. Premiul a fost împărţit de inginer cu British Petroleum, compania care, în mod tragic, a demonstrat practic teoria, în dauna ecosistemului.