Cei care cumpără un ceas cu eticheta "Swiss-made" crezând că este vorba de un ceas produs în întregime în Elveţia ar putea să se înşele, în condiţiile în care o parte din componente precum cadranele, geamul sau cutiile ceasurilor sunt produse în China, Thailanda sau Mauritius, pentru ca la final să ajungă în ceasurile care sunt vândute sub eticheta "Swiss-made", informează Reuters.
Regulile pentru producătorii care doresc să beneficieze de prestigioasa etichetă "Swiss-made", pentru care cumpărătorii sunt dispuşi să plătească o primă, au fost înăsprite în acest an. Cerinţa cheie este ca 60% din costurile de producţie să fie suportate în Elveţia, faţă de pragul de 50% în trecut care se aplica doar mecanismului principal al ceasului. Noile reguli sunt menite să crească încrederea cumpărătorilor în eticheta "Swiss-made" şi să protejeze industria elveţiană de orologerie de concurenţă, în special cea asiatică.
Însă înăsprirea regulilor a făcut mai dificilă reducerea costurilor pentru producătorii de ceasuri elveţiene mai ieftine într-un moment în care industria trece printr-o criză severă. În schimb, au permis producătorilor de ceasuri mai scumpe să majoreze ponderea componentelor care vin din Asia pentru a-şi proteja marjele de profit.
"După ce regulile referitoare la "Swiss-made" au fost înăsprite avem mai puţine comenzi, nu mai multe. Unii din clienţii noştri ne cer să producem jumătate din componente în China pentru ca să putem fi mai ieftini", a declarat Alain Marietta, de la producătorul de cadrane Metalem, care are sediul în oraşul Le Locle, în cantonul Neuchâtel, leagănul industriei elveţiene de orologerie.
Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.