Noţiunea de gentleman îşi are originea în jurul anilor 1225-1275, în Anglia. Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, termenul \'\'gentleman\'\' semnifică un bărbat cu comportări alese, ireproşabile, cu caracter distins. Noul dicţionar explicativ al limbii române adaugă: persoana care respectă cu stricteţe eticheta; om cu purtare curtenitoare; gentilom.
Un gentleman este atent la aspectul său nu doar în societate, ci şi acasă când este singur. Felul în care obişnuieşti să stai, să vorbeşti sau să te comporţi atunci când crezi că nimeni nu te vede este ceea ce se transformă în obicei.
Un gentleman se respectă, de aceea îi respectă şi pe cei din jur. Este un bărbat educat, sensibil şi manierat, este independent, echilibrat şi dă dovada, prin viaţa pe care o are, că poate fi considerat un model demn de urmat.
Adevăratul gentleman are câteva tabu-uri pe care nu le încalcă niciodată:
— nu vorbeşte despre bani în societate şi mai ales nu se laudă că are bani, dar nici nu se plânge că-i lipsesc.
— nu se împrumută decât în cazuri extreme şi niciodată de la o femeie.
— nu comentează în faţa unor terţe persoane gesturile şi vorbele soţiei sau ale copiilor săi şi nici nu-i ceartă în faţa străinilor.
— nu dezvăluie nici secretele, nici dificultăţile lui familiale.
— îşi stăpâneşte pasiunile, emoţiile, sentimentele, oricare ar fi împrejurările, chiar şi atunci când este într-o situaţie disperată.
— faţă de toată lumea, superiori sau inferiori în ierarhia profesională sau socială, dovedeşte aceeaşi politeţe
— se străduieşte să nu supere pe nimeni şi să-i facă pe cei din jur să se simtă bine.
O persoană zâmbitoare este acceptată mai uşor în societate decât un om posomorât, un personaj îngrijit inspiră mai multă încredere decât un boem.
Un om bine crescut rămâne un om bine crescut, fie că situaţia sa materială este înfloritoare sau catastrofală şi oricare ar fi mediul în care trăieşte.
Bunele maniere ale bărbatului modern s-au adaptat pe parcurs la stilul de viaţă agitat în care ne aflăm. În ultimii ani, am fost bombardaţi de tehnologie, codul vestimentar s-a schimbat de la un an la altul, un singur lucru a rămas neschimbat — amabilitatea. Oricât de mult s-ar schimba lucrurile în lume, un bărbat tot va trebui să ştie cum să se comporte, de la o ocazie la alta.
A fi un gentleman este important şi înseamnă a te gândi la ceilalţi, a fi acolo când este nevoie de tine şi a şti când prezenţa ta nu este necesară. Este un stil de viaţă aparte, dar recunoscut de toţi şi apreciat ca fiind plăcut societăţii, un stil în care trăsăturile cele mai bune de caracter se împletesc cu cele ale prezenţei fizice impecabile.
Reguli de respectat pentru un gentleman
— spune \'\'te/vă rog\'\' şi \'\'mulţumesc\'\' clar şi des.
— nu discreditează părerile altora, fie că e vorba despre religie, politică, echipe sportive etc.
— nu-şi permite să lase o uşă să se trântească în nasul unei alte persoane
— este pregătit întotdeauna să dea o strângere de mână cu bunăvoinţă.
— are mereu pantofii lustruiţi şi unghiile curate.
— recunoaşte când a greşit.
— nu se ia la bătaie.
— rareori îşi pierde calmul şi niciodată în public.
— se descurcă în orice situaţie s-ar afla.
— este modest, încrezător şi transmite un aer relaxat.
Pălăriile sunt mai rar purtate astăzi, dar există nişte reguli legate de purtarea acesteia. Un gentleman îşi scoate pălăria atunci când intră într-o casă, într-un birou, într-un restaurant, la teatru, la biserică sau când se aşează la masă. Pălăria nu se agaţă de spătarul scaunului, va fi lăsată la intrare în cuier sau pe măsuţa din hol.
Iată ocaziile în care un gentleman trebuie să-şi scoată pălăria în public: dacă o lady pe care nu o cunoaşte, dar căreia i-a făcut un serviciu, îi mulţumeşte; dacă va cere indicaţii referitoare la o adresă sau o stradă unei persoane în vârstă, unei persoane publice sau unei femei, va ridica pălăria în semn de mulţumire. De asemenea, un gentleman îşi ridică pălăria în faţa soţiei, în faţa unei doamne pe care o cunoaşte şi o întâlneşte sau îşi ia rămas bun în public.
Spre deosebire de femei care au poate un simţ estetic mai dezvoltat, bărbaţii au uneori probleme în a-şi alege ţinuta. A fi un gentleman înseamnă şi a avea grijă de imaginea pe care o transmiţi celorlalţi. Stilul unui gentleman este cel clasic şi care nu se demodează în timp.
Un gentleman va adopta întotdeauna o frizură potrivită, va purta mai des ţinute business. Când vine vorba de pantofi, indiferent că sunt sport, casual sau eleganţi, trebuie să fie de calitate. Un gentleman este atent şi la detalii: şosete de calitate, în nuanţe neutre, care să se potrivească cu celelalte haine, o cravată de calitate care să se asorteze cu costumul, un portmoneu din piele mereu menţinut în stare bună, o geantă de cea mai bună calitate pentru laptop şi acte, ochelari de soare clasici.
Nu uitaţi că vestimentaţia vă reprezintă şi că ea trebuie să fie în concordanţă cu momentul zilei şi evenimentul la care participaţi.
Un gentleman va oferi scaunul unei femei într-un tren, dacă ea este în vârstă sau gravidă, se va ridica atunci când o femeie intră într-o cameră şi va deschide uşa pentru ea. De asemenea, va ajuta o doamnă să-şi scoată şi să-şi îmbrace haina. Sunt gesturi care arată grija unei persoane, respectul de sine şi o doză semnificativă de educaţie.
Acestea sunt bune maniere care ar trebui să vină instinctiv, ele vor face femeile să se simtă respectate, în largul lor şi vor înţelege că au alături un bărbat cu clasă.
Un gentleman trebuie să se ridice în picioare pentru a saluta o femeie, atunci când ea intră într-o încăpere pentru prima dată sau când ajunge la cină după el. El se ridică, de asemenea, atunci când va fi prezentat unei femei sau când o salută, indiferent de cât de neoficială este situaţia.
Un gentleman va deschide mai întâi portiera pentru o femeie şi o va lăsa pe ea să intre prima, iar apoi va înconjura maşina pentru a urca şi el.