16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bondarii pot învăţa să marcheze goluri
Bondarii pot învăţa să marcheze goluri

Recompensaţi cu dulciuri, bondarii pot face minuni. Ei pot de exemplu să înveţe să împingă o minge mică pentru a marca un gol, deprindere extrem de complexă pentru o insectă, potrivit unui studiu, relatează AFP.
Această descoperire, publicată în revista Science, este prima dovadă că albinele şi bondarii pot învăţa ceva care nu este direct legat de sarcinile lor obişnuite de căutare a hranei.
De asemenea, descoperirea a dus şi la tragerea unei alte concluzii majore, şi anume că albinele par să înveţe mai bine atunci când observă comportamentul semenelor, ele putând chiar să îmbunătăţească tehnicile predecesoarelor lor.
Se ştia până acum că oamenii, primatele, mamiferele marine şi păsările puteau învăţa să rezolve probleme complexe. Dar insectele nu erau considerate până acum ca parte a acestui grup elitist.
"Studiul nostru dezminte total ideile potrivit cărora creierele mici le împiedică pe insecte să aibă o flexibilitate a comportamentului şi că nu pot avea decât capacităţi de învăţare foarte simple", a explicat Lars Chittka, unul dintre coautorii acestor studii, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra.
"Voiam să explorăm limitele cognitive ale bondarilor, testându-i cum ar putea utiliza un obiect neobişnuit pentru a efectua o sarcină pe care nicio insectă din istoria evoluţiei albinelor nu a trebuit să o facă vreodată", a adăugat Clint Perry, un alt coautor şi profesor în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ.
Bondarii şi albinele au fost antrenate să împingă, pe rând, o minge mică care avea aproape mărimea lor. Mingea trebuia să ajungă într-un loc precis înainte ca insecta să primească o recompensă dulce.
Unele dintre albine au devenit capabile de această sarcină numai urmărindu-le pe celelalte, iar altele datorită unor magneţi care făceau mingea să se mişte aşa cum se dorea. De asemenea, un al treilea grup nu a mai fost antrenat deloc.
În final, s-a dovedit că învăţarea este mai eficientă când albinele îşi observă suratele. Uneori ele chiar ameliorează modul în care îşi pot obţine micile recompense, preluând de exemplu mingea cea mai apropiată de gol, în loc de cea mai îndepărtată, aşa cum face sistematic "bondarul antrenor".
"Asta demonstrează o impresionantă capacitate de flexibilitate cognitivă, în special pentru o insectă", a subliniat Olli Loukola, un alt coautor.


Articole înrudite