Oamenii ştiu să-şi oprească telefoanele atunci când se află în sala de lectură a unei biblioteci sau să spună "mulţumesc" persoanei de la care primesc ceva. Astfel de reguli generale de etichetă sunt învăţate în prezent şi de roboţi în cadrul unui program desfăşurat de Armata americană, conform SPACE.com.
Conform experţilor, roboţii care deprind astfel de norme şi de reguli sociale pot interacţiona mai uşor cu oamenii.
Primele faze ale proiectului au fost încheiate recent de o către o echipă de experţi ce a fost finanţată de Agenţia DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) — o agenţie din cadrul Departamentului american al Apărării care are drept obiectiv dezvoltarea de noi tehnologii militare.
Cercetătorii au studiat modul în care oamenii recunosc şi reacţionează faţă de astfel de norme sociale şi au dezvoltat un algoritm care le permite maşinilor să înveţe ce sunt "bunele maniere" pornind de la observarea comportamentului uman. Conform cercetătorilor, un sistem dotat cu inteligenţă artificială (AI) va putea în curând să "intuiască" modul în care să se comporte în anumite situaţii, la fel ca şi oamenii.
"Dacă în viitor vom avea în jurul nostru roboţi, maşini care se conduc singure şi asistenţi digitali în telefoanele şi locuinţele noastre, aşa cum se preconizează în prezent, atunci aceşti asistenţi vor trebui să respecte aceleaşi norme pe care le respectăm şi noi", a declarat" Reza Ghanadan, managerul acestui program din cadrul DARPA.
Astfel maşinile inteligente de mâine vor trebui să înveţe o lungă listă de norme sociale şi etice, norme pe care oamenii le învaţă din copilărie. De asemenea, sistemele dotate cu AI trebuie să înveţe şi din uşurinţa cu care oamenii identifică încălcări ale acestui sistem de norme şi, nu în ultimul rând, vor trebui să poată învăţa noi reguli la fel de rapid ca oamenii.
"Este un domeniu cu care suntem toţi familiarizaţi pentru că oamenii 'normali' pot detecta foarte rapid orice încălcare a normelor", a mai susţinut Ghanadan
Deocamdată proiectul DARPA a reuşit să construiască un cadru pentru ca maşinile să poată învăţa cum să respecte normele şi convenţiile sociale. Dacă acest proiect se va încheia cu succes, atunci chiar şi roboţii vor avea capacitatea de a învăţa, activa şi de a aplica un număr mare de norme sociale pe care fiecare dintre noi ne aşteptăm ca semenii noştri să le respecte.
Prin construcţia acestui cadru de dezvoltare şi testare a algortimilor pentru comportament "manierat" al maşinilor, sistemele dotate cu inteligenţă artificială vor putea învăţa să imite şi mai bine comportamentul uman dezirabil.