La circa 14 km nord-est de Marea Moartă, în sudul văii râului Iordan, se află o colină foarte mare. Excavaţiile recente au dezvăluit acolo rămăşiţele unei aşezări antice. "Regina din sudul Văii Iordanului", aşa cum este poreclit vechiul oraş, este cel mai mare dintr-un grup de situri antice, aflate în această vale cu pământ fertil şi o agricultură dezvoltată.
Investigaţiile arheologice au descoperit că situl de la Tall el-Hammam este înconjurat de un perete gros de şase metri, care datează din epoca bronzului timpuriu ((3600 - 2350 î.Hr.). În acest sit se mai află şi fortificaţii masive din Epoca de Bronz, dar şi ruine din Epoca de Fier şi structuri bizantine, romane şi elenistice, care includ un palat, apeducte, un sistem de canalizare, un complex de băi, dar şi garnizoane militare, potrivit popular-archeology.com.
Situl de la Tall el-Hammam este important, însă, pentru că seamănă extrem de mult cu oraşul biblic Sodoma. De-a lungul timpului, aşezarea oraşelor Sodoma şi Gomora a fost un subiect intens dezbătut. Mulţi cercetători spun că dovezile arheologice şi cele scrise susţin ipoteza că ruinele de la Tall el-Hammam aparţin Sodomei.
Excavaţiile la Tall el-Hammam au început în 2005 şi sunt realizate de dr. Steven Collins şi de colegii şi studenţii săi de la Universitatea Trinity Southwest, alături de experţii de la Departamentul de Antichităţi al Regatului Iordaniei. Ele vor fi reluate din ianuarie 2012.