28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Are umanitatea un plan în caz că va fi contactată de extratereştri?
Are umanitatea un plan în caz că va fi contactată de extratereştri?

Filmul de science-fiction "Arrival", care a fost lansat de curând în cinematografe, lansează o serie de întrebări interesante despre modul în care oamenii ar intra în contact sau ar comunica cu extratereştrii inteligenţi. Într-un amplu material, Live Science încearcă să răspundă dacă oamenii sunt pregătiţi pentru un eventual contact cu o civilizaţie extraterestră inteligentă.
Aşadar, se întreabă Live Science, dacă extratereştrii ne contactează, există un plan? Răspunsul este da şi nu, susţine astronomul Seth Shostak, care conduce eforturile de a detecta semnalele radio de la civilizaţii extraterestre la institutul SETI din California.
"Există unele protocoale, dar cred că este un termen nefericit, care le face să pară mai importante decât sunt de fapt", a declarat Shostak pentru Live Science.
În anii '90, Shostak a prezidat o comisie a Academiei Internaţionale de Astronautică care a pregătit o versiune revizuită a "protocoalelor post-detecţie" pentru cercetătorii care urmăresc posibile transmisii extraterestre utilizând radiotelescoape, un domeniu desemnat mai simplu ca SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence).
Protocoalele au fost schiţate mai întâi în anii '80 pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă din SUA şi Uniunea Sovietică să facă schimb de informaţii privind posibile semnale SETI. Dar, a explicat Shostak, aceste protocoale post-detecţie sunt mai degrabă linii directoare pentru guverne şi oameni de ştiinţă, decât un plan de acţiune globală în cazul unui contact cu extratereştrii.
"Acestea spun «dacă recepţionezi un semnal, verifică-l... anunţă pe toată lumea... şi nu trimite niciun răspuns fără o consultare internaţională», ce o fi însemnând asta. Dar asta este tot ce stipulează protocoalele şi ele nu au putere de lege. ONU a luat o copie a protocoalelor iniţiale şi le-a pus undeva într-un sertar şi mai oficiale de atât nu au devenit", a spus Seth Shostak.

Nu avem "Men in Black"

În filmul "Arrival", nave spaţiale aterizează în mai multe oraşe din lume şi un lingvist (Amy Adams) şi un fizician (Jeremy Renner) sunt recrutaţi în cadrul unui efort internaţional de a comunica cu extratereştrii şi a afla de ce au venit pe Terra.
În viaţa reală, pe lângă un protocol care prevede că cercetătorii ar trebui să facă schimb de informaţii despre eventuale semnale SETI cu alţi astronomi din lumea întreagă, Shostak a spus că nu are cunoştinţă de existenţa vreunor planuri la nivel guvernamental sau a unor proceduri stabilite în cazul unui contact extraterestru, indiferent ce formă ar lua acesta. În plus, se pare că aşa-numiţii "Men in Black", agenţii guvernamentali din umbră care investighează orice informaţii legate de OZN-uri din filmele comice SF cu Will Smith şi Tommy Lee Jones, nu există în realitate. "Dacă guvernul şi-ar putea permite «Men in Black», atunci şi-ar putea permite să finanţeze SETI", a glumit Shostak.
Guvernul SUA nu a arătat însă vreun interes pentru cercetările SETI până acum, a spus el. "Nu este un program guvernamental, aşa că nu au nimic de a face cu el. Mi-ar fi plăcut să văd vreun interes din partea lor, dar nu s-a întâmplat niciodată", a adăugat astronomul. După o alarmă falsă SETI, care s-a dovedit a fi în cele din urmă un semnal de la un satelit european de cercetare, singurul interes a provenit din partea jurnaliştilor.
"În 1997, am recepţionat un semnal care a părut promiţător mare parte din zi. Am crezut că ar putea fi unul autentic. Am aşteptat să apară «Men in Black», dar nu s-a întâmplat. Am aşteptat să sune Pentagonul. Am aşteptat să sune Casa Albă. Nu au sunat. Dar au sunat cei de la New York Times", a povestit Seth Shostak.

Omenirea nu şi-a făcut planuri?

Într-un studiu despre faptele ştiinţifice dar şi despre speculaţiile despre extratereştri, publicat sub titlul "Xenology: An Introduction to the Scientific Study of Extraterrestrial Life, Intelligence and Civilization" în 1979, scriitorul şi omul de ştiinţă Robert Freitas a descris o presupusă întâlnire a responsabililor militari de la Washington din 1950 care a trecut în revistă posibilele răspunsuri militare ale SUA la un contact cu extratereştrii.
Presupusul plan militar, care a devenit cunoscut sub numele "Seven Phases to Contact" (Cele şapte faze ale unui contact — n.r.), a fost menţionat prima dată într-o carte despre OZN-uri din 1967 a autorului Frank Edwards. Dar Shostak susţine că nu a văzut niciun semn al unui plan de acţiune în caz de contact extraterestru al agenţiilor guvernamentale ale SUA sau al Pentagonului. "Din câte ştiu, nu există nimic, şi cred că aş fi auzit ceva din cauza alarmelor false SETI", a spus el. Deşi detectarea unui semnal radio extraterestru ar fi diferit de aterizarea unor nave extraterestre pe Pământ, Shostak nu crede că protocoalele vor juca un rol important în modul în care umanitatea va răspunde.
"Unele persoane m-au întrebat la o conferinţă de sâmbăta trecută ce plan de acţiune are armata în caz că ar ateriza nave extraterestre şi am răspuns: «Nu ştiu... dar din câte ştiu eu, nu au niciun plan»", a povestit astronomul. El a observat că orice extratereştri ar călători pe Pământ într-o navă spaţială ar trebui să fie cu secole sau milenii mai avansaţi din punct de vedere tehnologic decât sunt oamenii în prezent, aşa că sunt aproape imposibil de imaginat consecinţele contactului dintre specii, ca să nu mai vorbim de dezvoltarea unui plan de a intra în contact cu ei. "Este ca şi cum oamenii de Neanderthal ar avea un plan pentru apariţia unui avion al Forţelor aeriene americane", a apreciat astronomul. Deşi extratereştrii din "Arrival" reuşesc să ajungă pe Pământ în nave care se deplasează cu viteze superioare celei a luminii şi sunt gata să comunice, Shostak este de părere că un scenariu mai probabil de "prim contact" ar fi depistarea unui semnal radio SETI, poate dintr-o sursă aflată la sute sau mii de ani lumină depărtare.
Asta înseamnă că ar putea dura secole pentru ca extratereştrii să primească orice răspuns transmis de pe Terra într-un efort de a comunica cu ei. În consecinţă, ar putea să nu existe o urgenţă reală de a decide ce vrem să răspundem, opinează omul de ştiinţă. Iar dacă extratereştrii ne contactează, ce ar trebui să răspundă oamenii? Unii oameni de ştiinţă, printre care şi fizicianul britanic Stephen Hawking, şi-au exprimat preocuparea în ceea ce priveşte programele active SETI menite să transmită mesaje de pe Terra oricăror extratereştri care ar putea asculta. Hawking chiar a avertizat asupra pericolului potenţial pe care l-ar putea reprezenta extratereştrii necunoscuţi şi motivaţiile lor.
În acelaşi timp, se mai pune şi problema de a face o primă impresie favorabilă în orice discuţie cu o civilizaţie extraterestră, a spus Seth Shostak.
"Am fost la mai multe conferinţe în care oamenii discută dacă ar trebui să le spunem extratereştrilor toate lucrurile rele despre umanitate sau numai lucrurile bune. Dar cred că este un lucru foarte lipsit de acoperire. Pentru mine este ca şi cum indigenii din Australia l-ar vedea la orizont pe căpitanul Cook sosind în nava sa şi ar discuta între ei: «Vom ţine câteva conferinţe pentru a discuta despre ce vom vorbi cu oamenii ăştia şi în ce limbă vom comunica». În cele din urmă nu contează", a mai afirmat astronomul.
Shostak a atras atenţia asupra faptului că oamenii difuzează ştiri în spaţiu de decenii, sub forma semnalelor radio şi tv, aşa că probabil este prea târziu pentru a face linişte. "Aceste semnale se duc în spaţiu încă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, aşa că deja le-am spus că ne aflăm aici", a dat el asigurări.


Articole înrudite