26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A fost descoperită „particula lui Dumnezeu”?
A fost descoperită „particula lui Dumnezeu”?
Bosonul Higgs este cea mai vânată particulă şi s-ar putea ca aşteptarea noastră să ia sfârşit în curând. Fizicianul Tommaso Dorigo de la Universitatea din Padua a scris despre o posibilă descoperire a particulei de către acceleratorul Tevatron de la Fermi National Accelerator Laboratory din Batavia, Illinois. „Mi-a ajuns la urechi, din două surse diferite, că un experiment de la Tevatron va produce dovezi cu privire la un semnal de la bosonul lui Higgs. Nu se fac afirmaţii definitive, dar se vorbeşte de un rezultat neaşteptat”, scrie Dorigo pe blogul său. Din nefericire fizicianul nu dă prea multe detalii, dar dacă este adevărat atunci va fi o descoperire extraordinară.
Bosonul Higgs, numit în mod literar şi „particula lui Dumnezeu”, a fost propus pentru a explica de ce particulele au masă. Este singura particulă din modelul standard care nu a fost încă identificată. Descoperirea ei ar confirma teoria, iar un eşec ar însemna că trebuie să ne îndreptăm către teorii mult mai exotice şi interesante.
Tevatronul a făcut progrese în ultimii ani în căutarea particulei, iar datele culese de către experimentele DZero sau CDF au micşorat zona unde ar putea fi identificat bosonul lui Higgs. Potrivit New Scientist, în 2009, oamenii de ştiinţă de la Tevatron au spus că vor avea suficiente date până la sfârşitul lui 2011 fie pentru a confirma sau pentru a infirma existenţa particulei şi au estimat că au 50% şanse să o descopere până la sfârşitului lui 2010. Este dificil de apreciat validitatea zvonului, dar vom mai avea cu siguranţă veşti în curând de la Paris unde fizicieni din toată lumea se vor întâlni, timp de mai multe săptămâni, pentru a-şi prezenta rezultatele la „International Conference on High Energy Physics”.

Articole înrudite