16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
50% dintre oameni trăiesc înghesuiţi pe 1% din suprafaţa planetei
50% dintre oameni trăiesc înghesuiţi pe 1% din suprafaţa planetei

Suprafaţa Pământului este de 510.065.600 kmp, dintre care 148.939.100 kmp (29,2%) este reprezentată de uscat, împărţit în 192 de state, pe teritoriul cărora trăiesc în prezent 7,125 miliarde de oameni. Studiind informaţii furnizate de NASA, un antreprenor american a descoperit că jumătate din populaţia Terrei trăieşte „înghesuită” pe doar 1% din suprafaţa planetei, scrie Daily Mail.
Cu o suprafaţă atât de mare, Terra are o repartizare a populaţiei bizară, este de părere Max Galka, un antreprenor ce a folosit mai multe informaţii furnizate de NASA pentru a crea o imagine a împărţirii oamenilor în diverse zone ale globului, informează Daily Mail. Co-fondator al unei companii ce se ocupă cu prelucrarea datelor, Galka a combinat informaţiile celor de la NASA ce organizează populaţia pe regiuni geografice pentru a crea o hartă informativă. "Datele privind repartizarea populaţiei arată cum oamenii sunt poziţionaţi în celule pătrate, fără a ţine cont de graniţele administrative", explică Galka pe blogul său.
În scopul acestei cercetări au fost analizate 28 de milioane de astfel de celule, fiecare măsurând în jur de trei mile (4,8 km). Celulele cu o populaţie de peste 8.000 locuitori sunt colorate cu galben, ceea ce înseamnă că densitatea populaţiei din acele zone este de aproximativ 900 de oameni pe kilometru pătrat. Zonele negre reflectă o populaţie cu mai puţin de 8.000 de locuitori şi o densitate mai mică de 900 de oameni pe kilometru pătrat. Globul este împărţit în mod egal între galben şi negru, însă harta arată că zonele galbene sunt prezente doar pe 1% din suprafaţa Pământului. Potrivit ONU, majoritatea creşterilor populaţiei planetei va avea loc în Africa până în 2100, cu atât mai mult cu cât harta arată că acest continent beneficiază de o mulţime de spaţiu disponibil pentru dezvoltare.
Dintre toate zonele lumii, cea mai ocupată pare a fi Cairo, cu o zonă de 14,4 kilometri pătraţi ce reprezintă domiciliul pentru mai mult de un milion de oameni. Pe de altă parte, cea mai ocupată insulă din lume pare a fi Java, Indonezia, locuinţă pentru 140 milioane de oameni pe un spaţiu asemănător cu New York-ul.
Harta Europei realizată de Galka relevă o repartiţie echitabilă între zonele populate şi cele mai puţin populate. "Deşi nu putem vorbi de o densitate a populaţiei precum cea de pe continentul asiatic, Europa se remarcă prin lipsa spaţiului deschis. Spre deosebire de Asia, unde populaţia pare să se concentreze în anumite zone, în Europa pare să existe o repartiţie echitabilă între zonele populate şi cele mai puţin populate", susţine antreprenorul amerincan.
În ceea ce priveşte populaţia globală în viitor, se preconizează că aceasta va atinge 9,7 miliarde de oameni până în 2100, în timp ce populaţia Africii, ce măsoară în momentul de faţă 1,2 miliarde de oameni, va exploda şi va ajunge la 5,5 miliarde de oameni.
Populaţia Statelor Unite, în continuă creştere, îşi va menţine ritmul şi se va mări cu circa 1,5 milioane de oameni în fiecare an, ajungând de la 322 milioane cât măsoară acum la 450 milioane locuitori.
Cei de la Daily Mail au prezentat şi un raport cu cele mai populate metropole (zone metropolitane) din lume, după cum urmează:
1. Tokyo, Japonia - 38 milioane locuitori.
2. Delhi, India - 25 milioane, însă ONU a anunţat că populaţia din această zonă va ajunge la 36 milioane până în 2030.
3. Mexico City (Mexic), Mumbai (India) şi Sao Paolo (Brazilia) - aproximativ 21 milioane locuitori fiecare.
4. Osaka, Japonia - în jur de 20 milioane locuitori.
5. Beijing, China - puţin sub 20 milioane locuitori.
6. New York (SUA), Cairo (Egipt) - în jur de 18,5 milioane locuitori fiecare.


Articole înrudite