08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
10 castele din Europa a căror vizitare nu trebuie ratată
10 castele din Europa a căror vizitare nu trebuie ratată

Milioane de persoane vizitează an de an castelele europene. Arhitectura lor deosebită stă mărturie pentru bogata istorie a Bătrânului Continent. Iată 10 dintre cele mai celebre castele şi palate ale Europei:

 

Castelul Versailles din Franţa

Castelul Versailles de lângă Paris este cu cele 1800 de camere ale sale unul din cele mai mari spaţii de acest tip din Europa. Regele Ludovic al XIV-lea a transformat castelul în reşedinţa sa în 1677. Versailles a servit multor domnitori şi lideri europeni drept model pentru propriile castele.

 

Castelul Peterhof din Rusia

Acest castel situat la vest de Sankt Petersburg este considerat "Versailles-ul rus". Inaugurat în 1723 de ţarul Petru cel Mare, castelul din Golful Finic a servit drept reşedinţă de vară monarhului amintit. Palatul este celebru pentru ansamblul său de fântâni.

 

Palatul Topkapi din Turcia

De la mijlocul secolului al XV-lea, palatul Topkapi din Istanbul a reprezentat sediul central al Imperiului Otoman. Complexul este împărţit în patru curţi, în care lucrau şi locuiau 5000 de persoane - ca într-un mic oraş.

 

Castelul Windsor din Marea Britanie

Este cel mai vechi castel locuit în permanenţă din lume. Piatra de temelie a fost pusă la 1078. Windsor Castle a fost mai întâi garnizoană şi închisoare. Azi este una din reşedinţele principale ale Reginei. Dacă aceasta este prezentă, steagul regal flutură pe turn.

 

Castelul Schönbrunn din Austria

Împărăteasa Maria Tereza a făcut din castelul vienez Schönbrunn în urmă cu 300 de ani un punct central al vieţii la curte în Europa. Castelul este vizitat anual de trei milioane de turişti interesaţi de istoria Imperiului Austro-Ungar.

 

El Escorial din Spania

Spaniolii îl consideră "a opta minune a lumii". Este cea mai mare construcţie renascentistă din lume: cu o lungime de 207 metri şi o lăţime de 161 metri. Pe teritoriul reşedinţei de lângă Madrid se află inclusiv o mânăstire. Acolo sunt înmormântaţi aproape toţi regii Spaniei.

 

Castelul Frauenberg din Cehia

Fosta reşedinţă a prinţului de Schwarzenberg din Boemia este unul din cele mai iubite castele ale Cehiei. Această atracţie turistică se mândreşte cu colecţia sa de tapete belgiene din secolul al XVII-lea. 

 

Castelul Neuschwanstein din Germania

Regele bavarez Ludovic al II-lea şi-a dorit un castel în stil medieval. Nu a mai trăit până la inaugurarea lui în 1886, dar azi castelul este un adevărat magnet pentru vizitatori. Monarhul bavarey, căruia îi plăceau proiectele de construcţii, s-a inspirat pentru palatul său după castelul Wartburg din Turingia.

 

Palatul Dogilor din Italia

Dogele era şeful statului în republica Veneţia. Reşedinţa sa impunătoare era un simbol al acestei puteri regionale italiene, care domina traficul maritim şi comerţul. Acest palat gotic din Veneţia a ars de mai multe ori, dar a fost mereu reconstruit. Palatul este în prezent un muzeu.

 

Palatul naţional Pena din Portugalia

Specialiştii în istoria artei se plâng că această construcţie ar fi un kitsch, în care au fost amestecate mai multe stiluri arhitecturale. Unii fac chiar trimitere la Disneyland. Turiştii iubesc însă castelul din oraşul Sintra. Acesta este folosit din seolul al XIV-lea drept reşedinţă de vară de către monarhii portughezi.


Articole înrudite