25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Weekend de "foc" în Antarctica. Temperaturile au fost şi cu peste 40 de grade peste normalul perioadei
Weekend de "foc" în Antarctica. Temperaturile au fost şi cu peste 40 de grade peste normalul perioadei

Un val de căldură fără precedent s-a produs în Antarctica, în acest weekend, în unele locuri fiind -10 grade, într-o perioada a anului când ar fi trebuit să fie -50 C. Şi în regiunea Polului Nord temperaturile au fost cu 30 de grade C peste normal acum câteva zile.

În Antarctica începe toamna, ziua este tot mai scurtă şi ar trebui să fie foarte frig, dar pentru câteva zile a fost extrem de cald pentru standardele de acolo. La staţia rusească de cercetare Vostok, unde maximele perioadei ar trebui să fie de -53 C, au fost vineri -17,7 C. Vostok este locul din lume unde s-a înregistrat cea ma scăzută temperatură: -89,2 C, în 1983, informează Hotnews.

Căldura neobişnuită a atins partea de est a uriaşului continent de gheaţă. La staţia franco-italiană de cercetare Concordia au fost -12,2 C, în timp ce media lunii martie este -49 C. Au fost şi locuri din Antarctica unde s-au înregistrat temperaturi pozitive şi a şi plouat, într-o perioadă a anului când ar fi trebuit să fie ger serios de -35 -25 C.

În unele locuri aceste extreme de temperatură s-au menţinut pentru trei zile, iar climatologii ar fi spus că aşa ceva este imposibil pentru cele mai reci locuri din lume.

Deşi vorbim despre temperaturi scăzute dacă le comparăm cu cele de la noi, extremele din Antarctica au fost aduse de un uriaş ”dom de căldură” care s-a poziţionat peste o parte semnificativă a continentului şi nu a mai permis umezelii să evadeze.

Şi în cealaltă zone rece uriaşă a planetei, la nord, temperaturile au fost miercuri şi joi cu peste 30 de grade mai ridicate faţă de medie, astfel că au fost temperaturi pozitive în regiunea Polului Nord.

Astfel de valuri de căldură la poli arată că sistemele climatice sunt uneori dereglate şi imprevizibile. Spre comparaţie, dacă ar fi ca în România să fie acum temperaturi cu 30 de grade peste normal ar însemna să avem la Calafat, spre exemplu, mai mult de +40 C, notează Hotnews.


Articole înrudite