Aproape 26.000 de copii neînsoţiţi, provenind din America Centrală, au fost reţinuţi în perioada ianuarie-iunie 2016 la graniţele SUA, a anunţat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), citat de DPA.
Cifra este în creştere faţă de 18.500 în perioada similară din 2015, dar sub cea de 44.500 în prima jumătate a lui 2014.
În semestrul I din 2016, la frontiera Statelor Unite cu Mexicul au mai fost reţinute şi 29.700 de persoane care călătoreau ca familii, în special mame cu copii mici, adaugă UNICEF.
Copiii sunt expuşi riscului de a fi răpiţi, violaţi, traficaţi şi ucişi pe parcursul călătoriei lor periculoase, dar continuă să încerce să ajungă în SUA pentru a scăpa de violenţa bandelor criminale şi de sărăcia din ţările lor de origine, în special El Salvador, Guatemala şi Honduras. Mulţi nu ajung la frontiera americană. Circa 16.000 au fost reţinuţi pe drum, în Mexic, în perioada menţionată. DPA adaugă că mii de copii au murit sau au fost răpiţi pe drum.
"Ţi se rupe inima când te gândeşti la aceşti copii majoritatea adolescenţi, dar unii chiar mai mici cum fac drumul epuizant şi extrem de periculos în căutarea siguranţei şi a unei vieţi mai bune", a declarat Justin Forsyth, director executiv adjunct al UNICEF. "Nu trebuie să uităm că aceşti copii, indiferent de statutul lor, sunt în primul rând copii. Avem datoria de a-i ţine în siguranţă, într-un mediu sănătos şi propice creşterii", a insistat el.
Instanţele pentru imigraţie din SUA continuă să fie asaltate de cazuri de azil ale minorilor neînsoţiţi. Circa 40% dintre aceştia ajung în faţa unui judecător neasistaţi de avocaţi. Reprezentarea legală, pe care instanţele nu sunt obligate să o asigure din oficiu în cazurile de imigrare, poate fi esenţială pentru rezultatul judiciar. Potrivit datelor UNICEF, 40% dintre copiii neasistaţi de avocaţi sunt deportaţi, faţă de numai 3% dintre cei care beneficiază de serviciile unui avocat.