16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UE trebuie ''să-şi asume propriul destin'', dar să rămână ''deschisă către lume''
UE trebuie ''să-şi asume propriul destin'', dar să rămână ''deschisă către lume''

Uniunea Europeană trebuie ''să-şi asume propriul destin'', dar în acelaşi timp să rămână ''deschisă către lume'', a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după ce cancelarul german Angela Merkel a spus, referindu-se la relaţiile cu SUA, că ''vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alţii aproape s-a încheiat'' şi de acum înainte ''noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în mâini'', transmite agenţia EFE.
''Trebuie să ne asigurăm că UE îşi asumă propriul destin. În acelaşi timp, UE este deschisă către lume şi întotdeauna va fi dispusă să-şi ia angajamente'', a afirmat purtătorul de cuvânt comunitar.
El a amintit că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este favorabil ''construirii de punţi'' şi că executivul comunitar va depune eforturi astfel încât cele 27 de state membre (fără Marea Britanie) să fie unite în ceea ce priveşte ideile enunţate în Carta Albă a Comisiei Europene privind viitorul UE. În acel document se arată ''cum putem avansa împreună în domenii esenţiale, precum comerţul, apărarea, securitatea'', a indicat Margaritis Schinas.
Pe de altă parte, el a subliniat că întrevederea pe care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cel al Consiliului European, Donald Tusk, au avut-o cu preşedintele SUA, Donald Trump, a fost ''amicală şi constructivă''. Margaritis Schinas a insistat totodată că bunele relaţii transatlantice ''vor continua să fie cruciale pentru securitatea şi prosperitatea în lume''.
Întrebat despre cheltuielile militare ale europenilor, cărora preşedintele Donald Trump le-a cerut să-şi sporească bugetele apărării, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a răspuns că această instituţie va publica la începutul lunii iunie un document de reflecţie asupra acestui sector.
Însă el a menţionat de asemenea că Jean-Claude Juncker consideră că în evaluarea contribuţiei UE în sectorul apărării trebuie să se meargă ''dincolo de dezbaterea privind 2%'' din PIB pentru bugetele apărării, adică să se ţină cont şi de contribuţia europeană pentru ajutorul umanitar destinat refugiaţilor, care în opinia CE joacă de asemenea un rol în ''stabilitatea şi pacea mondială''.


Articole înrudite