Turiştii aşteaptă două ore pentru a vizita Acropola din Atena iar coada la taxiurile de la principala gară din Roma durează la fel de mult, iar după trei ani de restricţii turismul în unele dintre cele mai populare destinaţii din Europa ar urma să depăşească valorile record din 2019, transmite AP.
În timp ce anul trecut turiştii europeni au fost cei care au ajutat industria să îşi revină din pandemie, avansul din această vară se datorează în mare parte americanilor care profită de un dolar puternic şi în unele cazuri de economiile pe care le-au făcut în pandemie fără să fie descurajaţi de preţurile mari la biletele de avion şi cazarea la hotel.
Lauren Gonzalez, 25 de ani, a aterizat la Roma în această săptămână împreună cu patru prietene pentru un sejur de 16 zile prin capitala Italiei, Florenţa şi litoral după trei ani de vacanţă în SUA. "Am făcut economii şi ştim că această călătorie este una specială. Aglomeraţia nu ne descurajează. Suntem din Florida şi cu toate am fost la Disney World în timpul verii", spune Gonzalez, care lucrează la o agenţie de marketing.
Americanii nu par îngrijoraţi nici măcar de recentele revolte de la Paris sau alte oraşe din Franţa. "O parte dintre prietenii mei mi-au spus "este puţin nebunie acolo, acum", dar noi ne-am gândit că vara este o perioadă bună să venim, aşa că ne-am luat măsuri de precauţie", spune Joanne Titus, o americană în vârstă de 38 de ani din Maryland, în timp ce se plimbă pe bulevardul Champs-Elysees.
Revenirea turismului de masă este o veste bună pentru hoteluri şi restaurante, care au avut de suferit din cauza restricţiilor din pandemie. Însă există şi un aspect negativ în condiţiile în care promisiunile vizând regândirea turismului pentru a-l face mai sustenabil au fost nerespectate în mare parte.
"Pandemia ar fi trebuit să ne dea de gândit", spune Alessandra Priante, director pentru regiunea Europa la UNWTO. În schimb, mentalitatea este una care vizează "recuperarea numerarului. Totul este concentrat pe venituri, pe aici şi acum. Va trebui să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla peste doi sau trei ani pentru că, pe moment, preţurile sunt nesustenabile", spune Alessandra Priante.
Chiar dacă există unele zone în care era de aşteptat să se înregistreze un fenomen de saturaţie turistică, călătoriile la nivelul întregii Europe sunt în continuare cu 10% sub nivelul din 2019, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului. Unul dintre motive este şi acela că mai puţini oameni vizitează ţările care sunt aproape de războiul din Ucraina, precum Lituania, Finlanda, Republica Moldova şi Polonia.
În plus, numărul de vizitatori chinezi nu a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei, zborurile din China şi alte ţări din Asia-Pacific spre Europa fiind cu 45% sub nivelul din 2019, potrivit datelor firmei ForwardKeys.
Grecia, a cărei economie este dependentă de turism, se aşteaptă la 30 de milioane de vizitatori în acest an. Chiar dacă este sub recordul de 34 de milioane de vizitatori în 2019, numărul zborurilor a crescut iar destinaţiile turistice favorite încep să resimtă aglomeraţia. Ministerul Culturii de la Atena va introduce luna aceasta un nou sistem de bilete pentru cei care vor să viziteze Acropola, urmând să fie puse la punct mai multe sloturi orare în ideea de a împărţi mulţimile.
Ministrul spaniol al Turismului, Hector Gomez, vorbeşte despre o "vară istorică pentru turism" cu 8,2 milioane de sosiri de turişti numai în luna mai, o cifră record pentru a doua lună la rând. Totuşi, unele grupuri hoteliere spun că rezervările au încetinit în primele săptămâni ale sezonului estival, din cauza unei creşteri semnificative a preţurilor la biletele de avion şi camerele de hotel.
Potrivit firmei ForwardKeys, costurile sunt în creştere pe măsură ce zborurile din SUA spre Europa sunt mai mari cu 2% faţă de nivelul din 2019.
"Creşterea apetitului pentru călătoriile pe distanţe lungi din America este rezultatul aşa-numitului 'revenge travel' provocat de restricţiile impuse în pandemie. Cu siguranţă, marile oraşe din ţările europene populare vor fi aglomerate în timpul verii" spune Tim Hentschel, director la site-ul de booking HotelPlanner, notează Agerpres.