22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Operaţie rară: Medicii au reataşat capul unui copil de 12 ani, după un teribil accident, în Israel
Operaţie rară: Medicii au reataşat capul unui copil de 12 ani, după un teribil accident, în Israel

O intervenţie chirurgicală complicată a fost finalizată cu succes de medicii israelieni. Aceştia au reuşit să reataşeze capul unui băiat de 12 ani (foto ), un tip de leziune rar întâlnită la adulţi, cu atât mai mult la copii, notează adevarul.ro.

Băiatul a fost lovit de o maşină în timp ce mergea cu bicicleta! Chirurgii Centrului Medical Hadassah au reataşat capul unui băiat de gât, după un accident grav în care a fost lovit de o maşină în timp ce mergea cu bicicleta, anunţă Times of Israel. Suleiman Hassan, palestinian din Cisiordania, a fost transportat cu avionul la unitatea de traumatologie a spitalului Hadassah din Ein Kerem, unde s-a stabilit că ligamentele care îi ţineau baza posterioară a craniului au fost grav afectate, care s-a desprins de vertebrele superioare ale coloanei vertebrale. Afecţiunea, luxaţia bilaterală a articulaţiei atlanto-occipitale, este cunoscută în mod obişnuit ca decapitare internă sau ortopedică.

Complicata procedură a durat câteva ore! Leziunea este foarte rară la adulţi şi cu atât mai mult la copii. „Ne-am luptat pentru viaţa băiatului”, a spus dr. Ohad Einav, specialistul ortoped care a operat pacientul împreună cu dr. Ziv Asa. „Procedura în sine este foarte complicată şi a durat câteva ore. În sala de operaţie am folosit plăci şi fixaţii noi în zona afectată... Capacitatea de a salva copilul s-a datorat cunoştinţelor noastre şi celei mai inovatoare tehnologii din sala de operaţie”, a spus Einav.

Copilul a fost externat recent! Hassan a fost externat recent de acasă cu o atela cervicală şi va continua să fie atent monitorizat de personalul Hadassah. „Faptul că un astfel de copil nu are deficienţe neurologice sau disfuncţii senzoriale şi că funcţionează normal, merge fără ajutor, nu este un lucru mic”, a spus Einav. Un raport al Spitalului de Copii din Philadelphia din 2003 arată că dintre cei 2.006 pacienţi care au fost trataţi pentru leziuni ale măduvei spinării între 1983 şi 2003, doar 16 au suferit de luxaţie a articulaţiei occipitale. „Leziunea este extrem de rară, dar ştim că minorii cu vârste cuprinse între 4 şi 10 ani au capete mari în raport cu corpul lor, sunt mai sensibili decât adulţii”, a spus Einav. Rata de supravieţuire a celor care suferă decapitare internă este scăzută. În cele mai multe cazuri, rănirea duce la deces.

Şansele erau mici! Spitalul a anunţat că tatăl lui Hassan nu a părăsit unitatea medicală în timpul recuperării după operaţie. „Îţi voi mulţumi toată viaţa pentru că l-ai salvat pe unicul meu fiu. Datorită ţie şi-a recăpătat viaţa chiar şi atunci când şansele erau mici şi pericolul era evident. Ceea ce l-a salvat au fost profesionalismul, tehnologia şi luarea rapidă a deciziilor de către echipa de traumatologie şi ortopedie. Tot ce pot să spun este un mare mulţumesc”, a spus el personalului medical. Faptul că a efectuat această intervenţie chirurgicală pe adulţi ca parte a pregătirii sale din Toronto l-a pregătit pe medicul Einav să îl opereze pe tânărul Hassan. „Aceasta nu este o intervenţie chirurgicală obişnuită, şi mai ales nu la copii şi adolescenţi. Un chirurg are nevoie de cunoştinţe şi experienţă pentru a face acest lucru”, a spus el.


Articole înrudite