În Germania, trei sferturi din insectele zburătoare au dispărut în douăzeci şi şapte de ani, arată un studio recent. Realizat cu ajutorul voluntarilor, a permis identificarea precisă a speciilor în cauză. Dar nu cauzele exacte ale declinului populaţional.
Ucigaşul de insecte din Germania nu este creaţia câtorva pasionaţi de gândaci sau asociaţii de entomologi, aşa cum au susţinut unele mass-media în urmă cu un an şi jumătate, după o audiere în Bundestag.
Informaţia este acum confirmată de un studiu al profesorului Caspar Hallmann (Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda), realizat cu sprijinul unor voluntari de la Asociaţia Entomologilor Krefeld (Germania) şi publicat în revista Plos One: colapsul populaţiei de insecte. este o realitate tristă, numărul insectelor zburătoare a scăzut considerabil în ultimii douăzeci şi şapte de ani.
Sondajele colectate în 63 de arii protejate din Germania între 1989 şi 2016 arată o scădere cu 76% (şi chiar 82% vara) a biomasei insectelor zburătoare. Majoritatea speciilor afectate aparţin unor familii de fluturi, albine, viespi şi molii, cu alte cuvinte principalii agenţi ai polenizării plantelor şi una dintre principalele surse de hrană pentru multe specii de păsări.
Aproape 80% dintre plantele sălbatice depind de polenizarea insectelor, iar 60% dintre păsările care se hrănesc liber utilizează în principal insectele. Scăderea populaţiilor de insecte nu este doar un fenomen german. Studii serioase au arătat deja, în special, o scădere semnificativă a numărului de albine din multe ţări. Populaţia de fluturi din pajiştile Europei a fost, de asemenea, redusă la jumătate între 1990 şi 2011.
Acest prim studiu pe termen lung, nu identifică totuşi cauza exactă a acestui fenomen care poate fi începutul unei catastrofe ecologice şi agricole la nivel global.