Un grup de lucru format din specialişti britanici a prezis că până în 2045 vom avea parte de schimbări climatice semnificative, o intensificare a spionajului, arme din ce în ce mai sofisticate şi terorişti capabili să sintetizeze viruşi din ce în ce mai sofisticaţi, potrivit Washington Post.
”Implicaţii pe scară largă pentru apărare şi securitate vor fi cu siguranţă generate de conexiunile tot mai rapide şi de avansul rapid al tehnologiilor”, se arată în documentul pregătit pentru Ministerul britanic al Apărării.
Peste 30 de ani populaţia globală va depăşi 9 miliarde de indivizi, lucru care, combinat cu avansul tehnologic şi cu alţi factori, vor schimba în mod semnificativ lumea ca rezultat al unor noi ameninţări, potrivit ediţiei Centrului pentru Dezvoltare Strategic Globală, Concepte şi Doctrine.
O problemă ar putea interveni din cauza urbanizării masive, în primul rând în zona sub Sahariană din Africa. Se estimează că 3 miliarde de oameni vor trăi acolo în mahalale peste trei decade, dacă nu se vor face investiţii în servicii şi infrastructură.
Aproape 70% din populaţia globală se aşteaptă să fie în mediul urban în 2045.
Creşte spionajul şi riscul atacurilor cibernetice
Cu cât informaţiile, comunicaţiile devin tot maqi integrate, cu atât cresc riscurile unor atacuri cibernetice din partea teroriştilor, arată studiul. De exemplu, o ţintă tot mai frecventă ar putea fi sistemul de transport.
”Cu cât munca ţi activităţile sociale depind de reţele de comunicaţii şi de transfer de informaţii, cu atât apar mai multe oportunităţi pentru terorişti să aibă un impact crescut asupra vieţii de zi cu zi.”, se arată în studiu.
”O creştere a numărului de aparate care pot colecta date va intensifica nivelul supravegherii.”, este o altă concluzie a studiului.
Cu cât dronele şi sateliţii se vor dezvolta şi vor deveni mai ieftine, cu atât teroriştii vor avea un acces mai facil la ele.
”Până în 2045 sau chiar mai repede, organizaţiile criminale vor putea dispune de tehnologii pentru a lansa proprii sateliţi geostaţionari, ceea ce ar pune în pericol siguranţa naţională a fiecărui stat”.
Ar putea apărea arme dirijate prin ”semnătură digitală”
Potrivit imaginii viitorului proiectată de autorii studiului dezvoltarea tehnologică va juca un rol major în structurarea forţelor armate, construire de noi arme, mult mai precise.
”Imaginea forţelor armate se va schimba. Va creşte rolul sistemelor fără pilot. Forţele armate regulate vor fi folosite mai mult în cazul dezastelor naturale sau pentru a combate atacurile cibernetice teroriste care se aşteaptă să crească.”
Diferit de ieftinirea gadgeturilor civile, echipamentele militare vor rămâne scumpe. Cele mai mari bugete militare vor avea SUA şi China care vor cheltui, cumulat, 45% din totalul mondial, în timp ce India va cheltui aproximativ la fel de mult ca UE, pentru înarmare.
”Este posibil să vedem în 2045 forme sofisticate de bioterorism, cum ar fi transmiterea unor boli letale prin insecte sau prin mecnisme care seamănă cu insectele”, se mai artă în studiu.
Studiul adaugă şi o notă pozitivă. Datorită descoperirilor din domeniul medical oamenii pot trăi mai mult, în viitor. Totuşi, datorită lipsei de activitate fizică şi a unei diete nepotrivite, ar putea avea loc o explozie a obezităţii în rândul populaţiei.