25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Există multă prudenţă pe tema acţiunilor pe care le-am putea iniţia în alte domenii în afară de susţinerea adusă misiunilor umanitare", a declarat secretarul de Stat Hillary Clinton, în timpul unei audieri în Senat, la Washington. Şefa diplomaţiei americane a descris o situaţie incertă, în condiţiile în care trupele loiale colonelului Kadhafi încearcă să contraatace. Statele Unite se tem că, pe termen lung, "Libia ar putea să se afunde în haos şi să devină o uriaşă Somalie", adică un teritoriu fără legi sau Guvern, unde şi-ar putea găsi refugiu membri ai reţelei al-Qaida.
Hillary Clinton s-a referit de asemenea la avertizarea Ligii Arabe în legătură cu orice intervenţie militară străină. "Problema dificilă de a afla dacă este nevoie de o intervenţie pentru a-i ajuta pe cei care se opun în Libia (regimului Kadhafi), şi sub ce formă, este foarte controversată în Libia şi în comunitatea arabă", a subliniat ea.
Liga Arabă intenţionează însă să susţină crearea unei zone de interdicţie aeriană în Libia, idee dezbătută în ultima săptămână de Statele Unite şi aliaţii lor din NATO. O astfel de iniţiativă, care ar fi dificil de pus în practică, este susţinută de senatorii americani, în special de preşedintele Comisiei de Afaceri Externe, John Kerry, aliat democrat al preşedintelui Barack Obama. "Cred că suntem departe de o astfel de decizie", a spus Hillary Clinton, chiar dacă această opţiune este "analizată" de Washington şi aliaţii săi. Ea a subliniat că Statele Unite "nu vor exclude nicio opţiune, cât timp Guvernul libian îndreaptă armele împotriva poporului său".
Două nave de război americane, între care portelicopterul USS Kearsarge, au traversat Canalul Suez şi au ajuns miercuri în Mediterană, pentru a se poziţiona în largul Libiei. Navele ar fi capabile să asigure susţinere unor operaţiuni umanitare, precum şi militare. Dar deocamdată navele militare americane par mobilizate pentru a susţine operaţiuni umanitare.
Alain Juppe, noul ministru francez al Afacerilor Externe, a apreciat marţi că o intervenţie militară în Libia ar putea fi "extrem de contraproductivă" în ceea ce priveşte opinia publică arabă.
Elliott Abrams, un analist conservator care critică frecvent administraţia Obama, a apreciat miercuri că ezitarea americană este "de înţeles". "O intervenţie directă ar priva libienii de ceea ce egiptenii şi tunisienii au câştigat prin debarasarea de dictaturi fără o intervenţie străină: sentimentul că ei controlează destinul ţării lor", scrie el pe blogul Centrului de relaţii externe (CFR). Abrams sugerează o cale de mijloc, care ar fi înarmarea opoziţiei libiene.
Întrebat în legătură cu ajutorul pe care Washingtonul l-ar putea aduce opoziţiei, secretarul de Stat Hillary Clinton s-a arătat de asemenea prudentă. Potrivit lui Clinton, care s-a adresat unui alt grup de senatori, Statele Unite încearcă să afle care grupare este "legitimă" şi care este "oportunistă". "Este prematur să recunoaştem un grup sau altul", a continuat ea. "Trebuie să ne concentrăm pe misiunea umanitară, încercând în acelaşi timp să strângem informaţii", a adăugat ea.

Articole înrudite