17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Statele Unite prevăd un an record pentru sectorul spaţial privat în 2020
Statele Unite prevăd un an record pentru sectorul spaţial privat în 2020

Ritmul lansărilor de rachete spaţiale americane ar trebui să crească net în 2020, au declarat recent oficiali guvernamentali, potrivit cărora dinamismul înregistrat în ultimii ani în acest sector de activitate este stimulat în mare parte de companii private precum SpaceX, informează AFP, citat de Agerpres.
Guvernul american se aşteaptă să acorde între 40 şi 50 de licenţe în anul bugetar 2020 (n.r. - care a început în octombrie 2019), a precizat Wayne Monteith, un oficial al Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA), în cadrul Conferinţei pentru transporturi spaţiale comerciale, organizată la Washington.
Prin comparaţie, FAA a acordat 31 de licenţe în 2019. Aceste permise vizează lansări de rachete pe orbita terestră, dar şi zboruri de testare a unor mici vehicule destinate turismului spaţial (create de companii precum Blue Origin şi Virgin Galactic) sau reveniri pe Terra ale capsulelor Drago ale firmei SpaceX, după ce au petrecut o perioadă rămânând andocate la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
"Această industrie împinge şi mai departe limitele a ceea ce este posibil", a declarat Wayne Monteith.
La apogeul Războiului Rece din anii 1960, Statele Unite şi URSS efectuau fiecare zeci de lansări în fiecare an, însă acestea erau majoritatea lor misiuni militare şi erau finanţate de statul federal american şi de cel sovietic.
Wayne Monteith a salutat succesul SpaceX, care a lansat miercuri dimineaţă al patrulea set din constelaţia sa de sateliţi ce ar trebui să furnizeze din spaţiu internet de mare viteză, Starlink, şi care ar trebui să trimită în acest an, pentru prima dată, echipaje de astronauţi americani spre ISS.
Însă anul 2019 a fost marcat şi de evoluţia fulminantă a unei companii americane mai mici, Rocket Lab, care a realizat 10 lansări începând din 2018 cu rachete de talie mică din Noua Zeelandă.
"Scopul nostru suprem este să lansăm o rachetă pe săptămână", a declarat la aceeaşi conferinţă Shane Fleming, vicepreşedintele Rocket Lab.
China a devenit în ultimii ani liderul mondial în ceea ce priveşte lansările de rachete, însă industria spaţială chineză se bazează în mare parte pe sectorul public şi militar. În 2019, China a operat 34 de lansări spaţiale, în timp ce Statele Unite au avut 21, iar Rusia 25, conform Gunter's Space Page.
În 2020, compania SpaceX vrea să accelereze ritmul lansărilor sale, nu doar pentru clienţii săi, care doresc să plaseze sateliţi pe orbită, ci şi pentru a construi constelaţia Starlink. Anul trecut, compania creată de Elon Musk, care este şi proprietarul constructorului de automobile electrice Tesla, a evocat obiectivul a două lansări pe lună.


Articole înrudite